Litt mindre å juble for: Lan Marie Berg (tv) og Une Bastholm, MDG. Foto: Cornelius Poppe / NTB.

MDG får en dose dårlige nyheter i fleisen før helgens landsmøte: I hovedstaden later partiet til å være mer eller mindre i fritt fall. Det harmonerer dårlig med den suksessen MDG selv hevder å ha i Oslo.

Miljøpartiet de grønne (MDG) omtaler Oslo som et « utstillingsvindu» for seg selv og den politikken man fører. Da passer det ikke så godt at alle piler i lang tid har pekt nedover for partiet i nettopp hovedstaden. Velgerne vil åpenbart ikke ha det partiet har å tilby.

Ved kommunevalget i 2019 fikk partiet 15 prosent i Oslo, noe som la grunnlaget for at man kom tungt inn i byrådet, og fikk anledning til å bedrive det mange omtaler som en rasering av byen.

Siden har det gått jevnt og trutt nedover. En ny måling fra Aftenposten gir en ny, solid kalddusj, og innebærer mer enn en halvering i forhold til valgresultatet for bare halvannet år siden.

Aftenposten skriver:

MDG sliter på fersk Oslo-måling: Har mistet en av to velgere fra kommunevalget. Sykkelbråk og korona kan ha bidratt, mener valgforsker.

Dette sammenfaller ironisk nok med at partiet til helgen skal avholde (digitalt) landsmøte, der MDG Oslo og partiets frontfigur Lan M. Berg skal hylles for det man innad i partiet ser på som en formidabel innsats. Dette sier man om egen innsats i hovedstaden:

I Oslo har MDG satt en ny standard for hva som kan kalles ekte klimapolitikk i Norge. Oslo er derfor blant partiets viktigste utstillingsvinduer for praktisk politikk, og det påvirker partiet og velgere utover Oslos grenser.

Ifølge Aftenposten ser nå virkeligheten for partiet atskillig mer dyster ut:

Miljøpartiet De Grønne (MDG) faller i en ny stortingsmåling for Oslo. Det er ingen god start på partiets landsmøte som starter torsdag.

Partiet får 6,9 prosent, en nedgang på 2,4 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling i oktober. Nedgangen er utenfor feilmarginen på 1,9 prosent og dermed signifikant. Begge målingene er utført av Norstat for Aftenposten.

Mange vil mene at dette er byens og velgernes svar på hva man synes om de radikale inngrepene MDG har gjort i Oslo, blant annet i form av massiv pengebruk på tilsynelatende unødvendige områder, og en dramatisk begrensning av byens samferdsel. Et rungende  nei er innbyggernes tilbakemelding.

Til helgen har partiet anledning til å vurdere om denne typen uønsket politikk er en farbar vei å gå fremover, for et parti som ønsker mer enn å være en ubetydelighet på sidelinjen i norsk politikk.

Hvis noe først har vist seg å ikke fungere, er det sjelden en klok strategi å bare pøse på med mer av det samme.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.