Fagforeningen for svenske togkonduktører er lei av at medlemmene utsettes for trusler, ukvemsord, spytting og vold når de påpeker at man ikke har lov til å reise med tog uten billett i Sverige.

Konduktør Mimmi Lundkvist fra Västerås forteller at trusler og seksuell trakassering er «hverdagsmat» og at det kan skje hvor som helst og når som helst. Er man uheldig, blir man også spyttet på.

– Det i särklass vanligaste scenariot är att vi kommer fram till en person och frågar efter biljett, och har personen ingen biljett så påpekar vi att självklart får du inte åka gratis. Då blir personen arg, kallar en för hora, fitta och allt däremellan, och har man otur spottar den på en, sier hun.

Problemet er ikke av ny dato. Document skrev om dette allerede i 2012. Da besluttet Skåne å stanse billettkontrollene på kveldstid. Senere stanset man praksisen med at togkonduktører jobbet alene. I 2019 ble en kvinnelig konduktør truet med å bli voldtatt, bli pisset på og få halsen skåret over av en afghansk asylsøker uten billett.

Nå går de enda et skritt videre: Lederen for den lokale fagforeningen Seko Mälartåg, Sara Wirén, sier de nå vurderer å ikke stoppe på «visse stasjoner»:

– Det är ingen ny förekomst att det är hotfulla situationer för tågvärdarna. Men det har eskalerat så pass nu att man funderat på att inte stanna på vissa stationer, det har inte skett tidigare. Nu har Seko dragit i gång en kampanj för att lyfta upp situationen till samhället, sier hun.

Hvis situasjonen skal løftes frem på samfunnsnivå, så bør de kanskje si noe om hvem det er som står bak trusler og vold mot togpersonalet og steinkastingen mot tog?

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.