Billettkontrollører er utsatte på svenske busser og tog. De som blir tatt i å reise uten billett reagerer ikke lenger med flauhet og skam, men med å angripe de ansatte som påpeker at det er ulovlig å reise uten og at det medfører bot.

– Vi kvinnor brukar oftast bli kallade horor. När det går till andra former är spott vanligast förekommande, det har också hänt att man kastar en kopp kaffe i ansiktet på tågvärden, sier Helena Henriksdotter som har jobbet 40 år i jernbanen.

Nesten hver tredje anmeldte arbeidsulykke på tog som medførte sykefravær i perioden 2014-18 var forårsaket av trusler eller vold.

Helena Henriksdotter sier at det ofte blir fysisk voldsomt mot de ansatte:

– Man knuffar dem, tar tag i dem. Vi har en kollega som de tog tag i benet och drog på när vi skulle avgå med tåget, han blev av med menisken i knät på det sättet.

Nå skal Arbetsmiljöverket gjøre spesifiserte kontroller av hvordan arbeidsgiverne forebygger trusler og vold. 300 arbeidsplasser innen kollektivtrafikken skal sjekkes.

Lav bemanning er problemet, sier Helena Henriksdotter:

– Förr i världen hade vi flera ombord och när man hade personer som skulle avvisas då gick vi dit två stycken. I dag står man själv med de här personerna och då är man mycket mer otrygg.

I Sverige snakkes det ikke høyt om hvem som står bak den økende volden mot ansatte. De fleste som har reist kollektivt i Oslo-området og sett episoder med kontroller og manglende billett vet imidlertid nøyaktig hvem det er som oppfører seg truende og voldelig.

I Sverige griper man kontinuerlig fatt i saken i den andre enden: man justerer seg til den nye virkeligheten som den nye befolkningen har påført landet. Lærdommen må være at dette er en elendig strategi for fremtiden.

Mange svensker forstår at landet er tapt:

 

 

Sverigesradio

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂