Nytt

Som vi har hørt har det allerede ankommet tusenvis av syrere til Sverige og tilstandene er kaotiske. Fra en tidligere Tweet: “Över 2000 asylsökande de senaste sju dagarna. Fullt kaos och panik i organisationen.“

En av de ansatte i det svenske Migrasjonverket (en migga) skriver:

På Migrationsverket har vi upptäckt att de flesta syrier som idag i stort antal kommer till Sverige, inte alls har varit i Syrien och därför inte är behöriga att få uppehållstillstånd här.

Skälet till detta är att dessa personer antingen redan har uppehållstillstånd (PUT) – eller rent av medborgarskap – i EU-länder, företrädesvis i Grekland, eller att de kommer från något annat land i Mellanöstern som exempelvis Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten.

Detta upptäcks i samband med att de söker asyl eller när de utreds av asylhandläggarna. De flesta syrier från Syrien har knappast någon möjlighet att komma till Europa eftersom de ofta inte har råd. En vanlig månadslön i Syrien ligger på 2 000 kr och med en sådan inkomst kan man knappast bekosta en smuggelresa.

När jag tog upp detta med en chef och undrade om det inte vore lämpligt att ställa en så kallad artikel 21-förfrågan enligt Dublinförordningen, exempelvis till Grekland, sa denne att problematiken var känd, men att det skulle bli för omfattande att ställa rutinmässiga förfrågningar. Förmodligen hade chefen i åtanke att det skulle strida mot LEAN-konceptet.

Tja, det ville vært rart om ikke syrere rundt omkring benyttet sjansen til å komme til Sverige som står klare med åpne armer og et integreringsbudsjett på 12 milliarder.

Følg Migga_X på Twitter 

Meritwager