Innenfor det ser ut som et klasserom sitter menn på gulvet i bønn. Alle vinduer er tildekket. Alle foto: Øyvind Thuestad.

Gudstjenester og bønnesamlinger er ikke tillatt i Oslo, men i et lokale i bydel Sagene gir man blaffen. Søndag hadde et ukjent antall menn samlet seg for å be.

Klokken er 18.42 søndag kveld. Mørket er i ferd med å senke seg over Sagene i et Oslo preget av nedstengning. Det er lite trafikk og lite folk i gatene. Folk holder seg innendørs. Kanskje ser de på TV, hvor annonser fra FHI og Helsedirektoratet ruller over skjermen med strenge formaninger: «Smitten må ned nå!», «Vi står på et vippepunkt. Følg råd og regler».

Annonse fra FHI og Helsedirektoratet på TV 2 søndag kveld.

Men i et lokale i Dannevigsveien 7, like ved Sagene kirke, er det aktivitet.

Utenfra ser man ingenting. Alle vinduer i lokalet på gateplan er dekket med gardiner, persienner, gråpapir og svart plast. Rommet nærmest gaten ser ut til å være i bruk som undervisningslokale: Pulter og stoler står i rader vendt mot en vegg med en tavle på. Innenfor dette lokalet, gjennom en dør, ser man to menn i bønn.

Alle vinduer i lokalet er grundig tildekket, både mot gaten og mot bakgården.

Vindu mot bakgården. Innenfor den glisne persiennen er det spent opp svart plast.

Den smale døråpningen gjør det umulig å se hvor mange som er samlet til felles bønn, men dette er uansett en ulovlig samling. Hverken bønnesamlinger, fredagsbønn eller gudstjenester er tillatt i Oslo nå.

Dannevigsveien 7 er en kommunal bygård, og informasjon om viruset henger på inngangsdøren i bakgården, like ved «kjellermoskeen».

Oslo har høy smittespredning, og det er innført svært strenge begrensninger på alle mulige aktiviteter i hovedstaden for å hindre koronasmitte. På kommunens nettside informeres det om hva som gjelder fra 10. mars til 9. april – eller til forskriften blir endret, som det heter.

Under «kultur- og fritidstilbud» er dette gjeldende regler:

Tros- og livssynshus kan holde åpent slik at man kan komme innom om man ønsker/trenger det. Man kan ikke ha noen form for arrangement, utenom begravelser og bisettelser for inntil 50 personer innendørs eller utendørs. Man kan ikke ha bønnesamlinger, fredagsbønn eller gudstjenester, men man kan gjennomføre følgende:

Begravelser eller bisettelser med maksimalt 50 deltakere.
Vielser uten publikum.
Dåp eller liknende ritualer uten publikum.

I en «kjellermoské» i Dannevigsveien fortsetter virksomheten som om ingenting hadde skjedd. Et steinkast fra Sagene kirke, bak omhyggelig tildekkede vinduer, samles mennene til bønn.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.