Sakset/Fra hofta

Skjermdump, VG.

Den tragiske bilulykken i Svolvær i slutten av august krevde tre menneskeliv. Bilen de forulykkede satt i kjørte utfor fergekaien i Svolvær og sank. Ifølge politiet tyder mye på at ulykken skjedde under øvelseskjøring.

To av de døde, Sadio Hussein Jeladi (19) og Ahmed Sheikh Osman Mohamed (39), ble begravet på den muslimske delen av Sandnessund gravlund i Tromsø torsdag.

I dørgende stillhet sto en gruppe på over 100 mennesker samlet foran de to hvite kistene, mens en imam fra Tromsø ledet bønnen, skriver VG.

En av de avdøde etterlater seg kone og fire barn. En annen avdød var eldst i en søskenflokk på seks. Bildet fra begravelsen viser imidlertid utelukkende menn. Ingen kvinner, ingen barn, ingen småsøsken er å se.

Årsaken er at så lenge det ikke kan garanteres at en kvinne ikke har menstruasjon, har de ikke har lov, i følge Documents somaliske kilde. Under menstruasjon kan de heller ikke være i moskéen eller røre Koranen. Og siden den som begraves helst skal skånes for gråt og sorg, så stilles kvinner og barn opp et godt stykke bak mennene. Eller de holder seg for seg selv i et eget lokale.

Hvor bærekraftig er et slikt totalt fravær av likestilling i et samfunn som det norske? Culture matters – and you do the math.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.