Når Bidens snubling i flytrappa gjør så sterkt inntrykk, er det fordi vi innerst inne vet at dette ikke er et vanlig uhell. Det er som om sceneteppet rives vekk og vi ser bakom kulissene. Det er ikke noe pent syn: Én ting er at USA, leder av den frie verden, ledes av en 78-åring som er på vei inn i tussmørket og aller helst ville blitt der. Han er på vei over grensen, og de gangene han virker våken og pigg, sies det at han har fått kokain.

Hvis disse symptomene hadde vist seg etter to år, ville verden hatt tid til å forberede seg. Men de inntreffer før det er gått to måneder. Det reiser mer alvorlige spørsmål om Amerikas fremtid: De som plasserte Biden i Det hvite hus, visste hvor dårlig han var, de visste også hvor korrupt han og familien er. De visste at Biden ikke ville ha noe å stille opp med mot Kina. Det viste seg i Alaska torsdag, der Kina behandlet utenriksminister Tony Blinken og nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan som om de allerede kom fra en annenrangs nasjon.

Alle visste at Biden hadde mange lik i lasten og var i ferd med å bli senil. Likevel valgte de ham og satte i verk den største valgsvindel i amerikansk historie.

Demokratene hadde klart å sparkle over de største sprekkene i fasaden etter 3. november og brukte «stormingen» av Kongressen som lynavleder.

Men hver gang det skjer noe uventet, dramatisk, ramler taket ned, og vi ser hvor naken keiseren er.

Det kan skje på mange måter: Kina virker fast bestemt på å ydmyke USA. Mange andre vil gjerne bidra. Det snakkes allerede om at Nord-Korea vil gjenoppta rakettoppskytningene. Iran kommer til å ta en grusom hevn for likvideringen av general Soleimani. Hizbollah, Hamas, Brorskapet, Venezuela – de står bare og venter på å få tildele USA et ydmykende slag.

Og en supermakt kan ikke svare uten å eskalere.

Disse landene var redd Trump. Men de er ikke redd en skrøpelig gammel mann.

Mediene og Washington vil bli avslørt for hva de er: papirtigre. Det var dét Mao kalte «USA-imperialismen». Nå får kineserne rett.

Verden er blitt et farligere sted.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.