Utskytning av en rakett fra det amerikanske artillerisystemet HIMARS. Stillbilde: Tech News / YouTube.

Pentagon og Biden-regimet lar mediene få vite at de står bak den nye offensiven i Nordøst-Ukraina. Det hadde nok russerne visst likevel, men nå vet hele verden det.

Berlingske, som har et usedvanlig tett forhold til Ukraina og krigens gang, sier ukrainske generaler har daglige møter med den amerikanske forsvarsattacheen.

Noe av dette virker som gammelt nytt. Det er mange måneder siden det kom frem at amerikanerne lot ukrainerne få sanntidsinformasjon. Det var den som gjorde det mulig å likvidere russiske generaler på rekke og rad.

Men at amerikanerne spiller en nøkkelrolle i planlegging og koordinering av offensiven i nordøst, kan tas for gitt.

Måten man presenterer dette på er i seg selv en del av storyen.

Ukrainske og amerikanske generaler påbegyndte i sommer et hidtil uset tæt samarbejde, der resulterede i den dristige plan, som netop har skabt det største vendepunkt i krigen.

Artikler i The New York Times – og til dels CNN – afslører, at amerikanske efterretninger og krigsspil var afgørende for, at Ukraine kunne gennemføre sin overraskende lynoffensiv i nordøst. Artiklerne bygger på anonyme kilder i Pentagon og Joe Bidens regering.

Amerikanske våpen har vært avgjørende for ukrainernes fremgang, ikke minst de fryktinngytende HIMARS-rakettene. Ukrainerne har destruert over 400 drivstofflagre og kommandosentra. Også de er identifisert ved hjelp av amerikansk etterretning, må man anta. USA har derved engasjert seg stadig dypere i krigen.

Det oppsiktsvekkende er at Biden-regimet ønsker at Moskva skal vite det, foran hele verden. Det er en offentlig ydmykelse.

Putin bryr seg ikke om sine soldaters liv. Han ofrer dem som hunder. Men når det er hans hær som drives på flukt – kalt taktisk tibaketrekking – bryr han seg.

USAs nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, og den amerikanske hærchef, Mark Milley, begyndte at diskutere en modoffensiv med Zelenskyjs topgeneraler. I Kyiv begyndte den nye amerikanske forsvarsattaché, brigadegeneral Harmon, at invitere sine britiske kolleger og ukrainske topofficerer til strategimøder hver eneste dag.

I løbet af august optrappede USA på Ukraines opfordringer sine efterretninger om russiske troppepositioner.

Det kan være Pentagon driver en psykologisk krigføring mot Putin.

Putins planer om den totale erobring af Donetsk og Luhansk er »dødsdømte«, fastslår Institute for the Study of War.

Putin har ikke bare tapt ansikt ute, men også på hjemmebane. Hvilket handlingsrom har Putin? Det er ikke sikkert han har dekning for en mobilisering. Han har ikke oppslutning i befolkningen og i ledelsen nyter han synkende tillit. Putin feilberegnet. Hans arme har vist seg dysfunksjonell og det lar seg ikke fikse ved å avsette noen generaler.

Russland er et kleptokrati, men hvem visste at også hæren er det?

 

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.