Inngangspartiet ved Sørlandet sykehus, avdeling Flekkefjord, der den kasakhstanske kirurgen fikk utføre ortopediske operasjoner i 11 år, uten godkjent utdanning og til tross for minst 13 tilsynssaker, noen tilbake til 2014. Sju år etter det første kjente varslet har Statens helsetilsyn anmeldt legens arbeidsgiver, Sørlandet sykehus for «grov systemsvikt». Foto: Sørlandet RHF

Mer enn sju år etter det første varslet om at en kasakhstansk kirurg hadde feiloperert pasienter ved Flekkefjord sykehus, har Statens helsetilsyn gått til det uvanlige skrittet å anmelde Sørlandets sykehus for feiloperasjoner og «grov systemsvikt». Det er NRK Sørlandet som melder dette torsdag kveld.

Statens helsetilsyn ber politiet reise straffesak mot Sørlandet sykehus etter mange feiloperasjoner og grov systemsvikt. Sykehusdirektøren vil ikke kommentere saken.

– Jeg kan bekrefte at vi har politianmeldt Sørlandet sykehus, sier fagsjef i Statens helsetilsyn, Toril Sagen.

Hun vil ikke kommentere innholdet i den 90 sider lange påtalebegjæringen. NRK har bedt om innsyn, men foreløpig ikke fått det. (NRK)

NRK Sørlandet har helt siden 2014 skrevet en rekke artikler om denne kirurgen som i 11 år fikk jobbe som kirurg uten godkjent spesialutdannelse.

Bare i løpet av de fire siste årene har det vært 16 tilsynssaker mot lokalsykehuset hvor konklusjonen har vært at loven er brutt.

I tre av sakene døde pasientene.

I elleve år har legen, som er utdannet i Kasakhstan, utført kompliserte ortopediske operasjoner ved sykehuset i Flekkefjord med ledelsens velsignelse. De visste at han manglet den seks år lange spesialiseringen i ortopedi. (NRK)

Document fanget sist vinter opp NRK Sørlandets artikler, og vi avdekket blant annet at den tidligere klinikksjefen ved Flekkefjord sykehus (2012-2015), mannen som i 2014 lovet at driften ved Flekkefjord skulle blir ‘optimal’, etter hvert avanserte til stillingen som Direktør for kvalitet, fag og pasientsikkerhet i Helse Sør-Øst.

Fagsjef i Helse Sør-Øst kan ha ansvaret for hundrevis av feiloperasjoner

NRKs artikkel viser også at det er uhyre sjelden Statens helsetilsyn anmelder

Det er bare i svært spesielle tilfeller at helsetilsynet går til anmeldelse, og ber om påtale. Kun fem ganger har et foretak blitt anmeldt de siste fem årene.

– Det er ikke ofte vi politianmelder et foretak, sier Sagen.

Mer vil ikke Statens helsetilsyn si om saken.

Ifølge en oversikt fra 2002 til 2008 ble det begjært påtale i 0,7 prosent av tilsynssakene med uforsvarlighet.

NRK: Statens helsetilsyn politianmelder Sørlandet sykehus

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.