I forbindelse med innføring av digitale helsejournaler ble det fra legehold ytret betenkeligheter om misbruk av informasjon. Nå viser en sak ved Sørlandets sykehus hvordan pasientinformasjon kan brukes.

En lege som var ansatt ved Sørlandet sykehus, har fått en bot fra politiet og en advarsel fra Helsetilsynet etter ulovlig snoking i pasientjournaler.

Barnelegen ble i mars i år oppsagt ved Sørlandet sykehus da det ble oppdaget at han hadde gjort mer enn hundre ulovlige søk over flere måneder i journaler som var hans arbeid uvedkommende, melder NRK.

– Han har brutt loven ved at han har lest journaler til seks pasienter som han ikke hadde i behandling, sier fagsjef Aud Nordal i Helsetilsynet.

Nordal i Helsetilsynet sier advarsel er den mest brukte reaksjonen i slike saker, men at dersom legen blir tatt for nye forhold, vil straffen bli strengere.

Det var en mannlig pasient i psykiatrien som meldte fra om saken til sykehuset, etter at legen privat hadde frontet en barnefordelingssak på vegne av ekskona. Mannen hevder legen brukte taushetsbelagte opplysninger om hans psykiske helse mot ham i saken. Dette er legen ikke dømt for.

NRK har vært i kontakt med legen, som ikke vil uttale seg om saken. (NTB)

Det er flere merkelige omstendigheter ved saken:

Sørlandet sykehus skal ha hatt legen under oppsyn siden oktober i fjor,men «snokingen» ble først grepet fatt i etter seks måneder da en av pasientene selv oppdaget hva som pågikk.

Hvis dette er den psykiatriske pasienten er det merkelig at denne saken ikke er omfattet av advarselen. Sykehuset har heller ikke selv anmeldt legen til politiet.

Saken illustrer at pasientjournaler kan brukes på mange måter hvis de faller i hendene på mennesker som vil utnytte dem. Skilsmisser og barnefordeling er opplagte saker.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.