Omer Faruk Gergerlioglu er parlamentariker og menneskerettsadvokat. Han mistet onsdag sin plass i nasjonalforsamlingen og nektet å forlate salen. Foto: AP/NTB

Erdogan styrer mot en konfrontasjon med det kurdiske partiet HDP. Nasjonalforsamlingens flertall spiller på lag med ham og fratok onsdag HDP-politikeren Ömer Gergerlioglu setet i nasjonalforsamlingen. At Erdogan går etter kurdernes demokratiske representasjon er ekstra illevarslende.

Statsadvokat Bekir Sehin har nå bedt landets høyesterett om å forby HDP, som er det tredje største partiet i nasjonalforsamlingen. Årsaken er de angivelige båndene til PKK, som siden 1984 har stått bak angrep som har krevd titusenvis av menneskeliv og regnes som en terrororganisasjon av Tyrkia og landets vestlige allierte.

Men HDP avviser iherdig at det har bånd til PKK og sier partiet blir angrepet som følge av sin intense motstand mot Erdogans 18 år lange presidentskap.

Statsadvokatens framstøt kommer samme dag som nasjonalforsamlingen fratok HDP-politikeren Ömer Gergerlioglu setet i nasjonalforsamlingen. Gergerlioglu har lenge vært en torn i siden på president Erdogan og hans regjering.

Årsaken er at Tyrkias fremste ankedomstol i februar opprettholdt en dom mot ham fra en lavere domstol for å ha «spredt terroristpropaganda». Gergerlioglu delte og kommenterte på en nyhetssak der det ble oppfordret til fred med PKK. (NTB)

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.