Bildet: HDPs tidligere leder Selahattin Demirtas ble pågrepet i 2016 og står nå for retten, tiltalt for slik propaganda. Dersom han blir funnet skyldig etter den over 500 sider lange tiltalen, risikerer han opptil 142 års fengsel. Foto: Osman Orsal/Reuters/Scanpix

De nyvalgte lederne av det prokurdiske partiet HDP i Tyrkia, Pervin Buldan og Sirri Surreya Onder, er satt under etterforskning for «terror-propaganda».

Tyrkia har fengslet hundrevis av mennesker siden landet 20. januar innledet en militæroffensiv mot den kurdisk-kontrollerte enklaven Afrin nord i Syria.

Ifølge innenriksdepartementet i Ankara er 474 mennesker varetektsfengslet, anklaget for å ha spredt «terror-propaganda», mens ytterligere 192 er fengslet i forbindelse med demonstrasjoner og protester mot militærintervensjonen.

HDP har som eneste parti i nasjonalforsamlingen protestert mot angrepene, som rettes mot den kurdiske YPG-militsen.

Tyrkia ser på YPG-militsen som PKK-geriljaens syriske avlegger og har satt begge grupper på sin liste over terroristorganisasjoner. Kritikk av militæroffensiven mot YPG stemples derfor som «terror-propaganda» av tyrkiske myndigheter.

HDPs tidligere leder Selahattin Demirtas ble pågrepet i 2016 og står nå for retten, tiltalt for slik propaganda. Dersom han blir funnet skyldig etter den over 500 sider lange tiltalen, risikerer han opptil 142 års fengsel.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂