Marine Le Pen og pave Frans. Foto: Charles Platiau og Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB.

Under et møte i Vatikanet mandag om den «økologiske overgangen» i Frankrike uttrykte pave Frans bekymring over Marine Le Pens bedre sjanser til å vinne det franske presidentvalget i 2022, melder det franske tidsskriftet L’Obs, tidligere kalt Le Nouvel Observateur.

Til stede ved møtet var forretningskvinnen og sosialentreprenøren Eva Sadoun, Coexister-grunnleggeren og mangfoldsaktivisten Samuel Grzybowski, forfatteren og klimaaktivisten Cyril Dion, samt en politisk rådgiver for EU-parlamentarikeren Pierre Larrouturou, som hadde meldt koronaforfall.

Underveis kom paven inn på Le Pens klart forbedrede utsikter i 2022, som nylige meningsmålinger vitner om:

En venn sa til meg: «I Frankrike kommer Marine Le Pen til å bli president.» Jeg vil ikke være uhøflig og fortelle landet deres hva det må gjøre. Men det er foruroligende. Fremveksten av populismen bekymrer meg. Men motmiddelet er en folkelig bevegelse og å lytte til en slik bevegelse. Man må sette en «folkelighet» opp mot populismen. En god regjering må stole på borgerne og lytte til dem.

«Gi keiseren hva keiserens er, og Gud hva Guds er», lød reaksjonen fra Marine Le Pen, som la til at mange troende ville bli glade hvis paven tenkte mer på det som skjer i kirken enn i stemmeurnene.

Ifølge L’Obs uttrykte pave Frans seg også kritisk til finansverdenen under møtet. Den liberale økonomien i Frankrike har ødelagt 200.000 jobber, sa Sadoun, hvorpå paven kommenterte: «Ja, men ikke bare økonomien, også finansen! Finansen er som tåke.»

Paven oppfordret dessuten de unge til å gjøre opprør:

De unge er hovedpersonene i denne forandringen. I 2013, like etter at jeg var blitt valgt til pave, var jeg i Rio de Janeiro, og der sa jeg til de unge: «Lag uro!». Det er viktig. Tiden er innen for en revolusjon. Verden vil ikke høre. Regjeringene toner ned appellene fra de unge. Regjeringene er svake. Det er opp til de unge og de eldste å sette mot i dem.

Den katolske kirkens nåværende overhode har på en rekke punkter vist en helt annen stil enn sine forgjengere, der en antikapitalistisk, økumenisk og tradisjonsbrytende holdning skinner igjennom, i det siste også klimaaktivistisk.

Da pave Frans i oktober offentliggjorde sin encyklika «Fratelli tutti», den ellevte fra romerkirken om sosiale spørsmål, brøt han tradisjonen med å sitere pave Leo XIII, som skrev den første av dem i 1891. Paven nevnte derimot imam Ahmad Al-Tayyeb, som han i 2019 undertegnet et såkalt brorskapsdokument med i Abu Dhabi, fem ganger.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.