(AP Photo/Francois Mori/NTB)

Den 10. mars publiserte den franske regjeringen et dekret hvor de autoriserte offentlige transportselskaper til å overvåke hvor mange passasjerer som overholder regelen om bruk av munnbind.

Dette er også forsøkt tidligere, men ble da stemplet som ulovlig overvåkning av befolkningen. Det franske datatilsynet CNIL sa i juni 2020 at en slik overvåkning ikke hadde noen lovforankring og derfor var ulovlig. Det er spesielt ansiktsgjenkjennelse i offentlig rom som CNIL vil unngå.

Det nye dekretet overstyrer CNILs innvendinger og forbigår også parlamentet. Det er underskrevet av Jean Castex (på vegne av statsministeren), samferdselsminister Jean-Baptiste Djebbari, minister for «grønt skifte» Barbara Pompili og helseminister Olivier Véran.

La Quadrature du Net er en organisasjon som jobber for personlig frihet i det offentlige rom. De varsler en demonstrasjon idag kl. 16 mot den nye overvåkningen på offentlig transport.

Euractiv

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.