To små tvillingjenter. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

2020 setter statistisk rekord for Norge på flere områder. Færre blir født, og færre dør, samtidig som færre benytter seg av svangerskapsavbrudd. Statistikk levert av Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag viser de laveste tallene for død, fødsler og abort noensinne.

Det ble født 53.000 barn i Norge i fjor, 1500 færre enn i 2019 og 8800 færre enn i 2009, skriver SSB. Det samlede fruktbarhetstallet ligger på 1,48 barn per kvinne i 2020. Det er det laveste som er målt i landet noen gang. Det viser nye tall fra statistikken Fødte.

Samtidig setter Norge rekord i antall svangerskapsavbrudd. I 2020 ble det registrert 11.081 aborter, som er det laveste antallet SSB har målt.

Folkehelseinstituttet (FHI) mener de lave tallene henger sammen med koronapandemien. Overlege Mette Løkeland-Stai i Abortregisteret sier at smittervernsreglene har avgrenset sjansene til samvær under pandemien og mener det er en nærliggende forklaring på nedgangen i aborttallene.

– Hovedsakelig skyldes nedgangen i tallet på svangerskapsavbrudd færre aborter i aldersgruppen under 25 år, men det er en fallende tendens i alle aldersgrupper, sier overlege Mette Løkeland-Stai i Abortregisteret.

Løkeland-Stai peker på at hovedårsaken til den store nedgangen for de unge trolig er gode prevensjonsvaner, som de tar med seg inn i voksenlivet.

– En annen årsak kan være at flere velger å fullgå et uplanlagt svangerskap. Det siste vet vi ikke svaret på før vi ser eventuelle endringer i fødselstall i løpet av 2021, sier hun.

På lik linje med fødsels- og aborttall har Norge satt ny rekord i antall dødsfall. I fjor døde det 73 færre enn i 2019, og på en gjennomsnittsdag døde 110 personer.

Dersom vi måler antall døde i prosent av folkemengden, har vi aldri hatt lavere dødstall, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå, skriver NTB.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.