Sveriges statsminister Stefan Löfven vil ha flere kvoteflyktninger, til tross for at de ligger på andre plass i verden over antall mottatte i 2020. Samtidig tok Sverige imot tre ganger flere familiegjenforente migranter enn gjennomsnittet i EU, i 2019. Foto: Henrik Montgomery / TT News Agency / Reuters / NTB

Stefan Löfven lovet å legge Sveriges migrasjonspolitikk på EUs minimumsnivå, men Sverige tar likevel en andreplass i verden når det gjelder antall kvoteflyktninger. Det til tross for at de ikke nådde målet i 2020.

Nå vil Sverige øke antallet for 2021.

Etter USA var Sverige det landet som tok imot flest kvoteflyktninger, i fjor. Kvoteflyktninger velges av FNs asylbyrå UNHCR og plasseres i rundt 30 land rundt omkring i verden. Sverige tok imot 15 prosent av alle verdens kvoteflyktninger i 2020, nærmere bestemt 3.500, skriver Nyheter Idag.

Det var mindre enn planlagt, og koronaen får skylden for manglende kvoteflyktninger. Löfvens regjering lovet å ta imot 5000 kvoteflyktninger i 2020 og er fast bestemt på ikke å la koronaen sette en stopper for de fastsatte målene. Derfor økes rammen ytterligere, i 2021 vil Sverige ta imot 6400.

– Regeringen har beslutat att ge möjligheter att ta igen det som av praktiska skäl (läs pandemin) inte gick att genomföra förra året, säger Oskar Ekblad, sektionschef på Migrationsverket med ansvar för flyktingkvoten.

– Det handlar inte om en utökning som sådan, säger Ekblad till Aftonbladet.

Sverige ligger i verdenstoppen når det gjelder kvoteflyktninger, men de tar også imot tre ganger flere migranter på familiegjenforening, som gjennomsnittet i EU. Med rundt 49 000 familiegjenforeninger er det bare Tyskland, Spania, Italia og Frankrike som har mottatt fler. Av antall familiegjenforeninger sett i forhold til befolkningstall ble Sverige bare toppet av Lichtenstein og Luxembourg.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet samt de fire allianspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna og Moderaterna ønsker at Sverige skal ta imot store andeler kvoteflyktninger, hvilket de har jobbet for siden migrasjonskrisen i 2015.

Flyktningkvoten for Sverige består av personer som har syriske ID-dokumenter og befinner seg i Jordan, Libanon og Tyrkia eller i Nord-Afrika, samt personer med opprinnelse i Sør-Sudan, Sudan, Somalia, Kongo og Eritrea.

 

Kjøp Klanen her!

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂