En ung mann i begynnelsen av 20-årene ble skadet med en skarp gjenstand ved Stovner senter søndag ettermiddag. Politiet leter etter en navngitt person. Nå gir Oslo-politiet koronapandemien skylden for økningen i knivstikkinger. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Ferske tall fra politiet i Oslo viser at det i 2020 ble levert inn 154 meldinger om ran der det ble brukt kniv eller andre stikkvåpen. I 2019 var det samme tallet 95. Politiet gir koronapandemien skylden for den negative utviklingen.

På NRK Dagsrevyen mandag 15. februar hevder Tore Soldal, som er leder for enheten Sentrum i Oslo-politiet, at pandemien kan ha en stor del av skylden. Nedstengningene har medført problemer med innføring av narkotika, noe som kan ha bidratt til den økende bruken av kniv, ifølge NRK.

– Det har vært veldig mye kamp om salgsområdet og hvem som har ansvaret hvor. Det har ført til en god del voldshandlingar.

Han beskriver i innslaget at dette er ungdommer og unge voksne med betydelig voldskapital.

I fjor ble det levert inn 33 anmeldelser for grov vold i form av drapsforsøk, tre ganger flere enn i 2019. Den økende bruken av kniv i voldshandlinger skaper uro hos Oslo-politiet, siden utfallet av slike voldsepisoder er mer usikkert enn de tilfellene hvor kun knyttnever benyttes.

NTB skrev i februar 2019 at Oslo-politiet  sluttet å føre statistikk over knivstikkinger allerede i 2015.

Flere alvorlige knivangrep på kort tid har ført til at Oslo-politiet har slått alarm om at stadig yngre ungdommer bærer kniv – og bruker dem til å stikke hverandre. Men politiet har ingen oversikt over hvor mange som ble knivstukket i 2016, 2017, eller 2018 – verken lokalt eller nasjonalt. Det føres heller ingen statistikk i år.

Allerede i 2018, lenge før Covid-19 var et tema, skrev NRK om den økende voldsbruken i Sverige.

I 2016 skrev også Dagbladet om den dramatiske økningen av drap i nabolandet. Dagbladet var mest opptatt av å avvise påstandene om at innvandring hadde noen skyld i denne økningen. De siterte blant annet den svenske kriminologen Jerzy Sarnecki:

– Dette er 95 prosent nonsens.

Se innslaget på Dagsrevyen, det er første sak i sendingen fra mandag 15. februar.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂