Trumps advokat Michael van der Veen fører ordet for sin klient i Senatet. Foto: TV-overføring/AP/NTB

Donald Trump er – med 57 mot 43 stemmer – frikjent for anklagene om å ha oppfordret til opprør. Syv Republikanere hoppet av. Dermed har han ikke bare blitt stilt for riksrett to ganger, men også beseiret Demokratene to ganger. Flertallsleder Chuck Schumer sa det var en skammens dag og lurte på hvordan det ville være for Republikanerne å leve med bevisstheten om at de frikjente Trump.

Å få dømt Trump er blitt en besettelse for Demokratene. De har ikke gitt opp håpet ennå. Fokus flytter nå fokuset til det 14. grunnlovstillegget, som stammer fra borgerkrigen. Det skulle holde ute dem som hadde deltatt i opprør. Men hvordan vil Demokratene bruke det mot Trump når han akkurat er frikjent for å ha oppfordret til opprør?

Demokratene står overfor en juridisk nøtt.

Men hvis de klarer å komme utenom den, risikerer de å møte seg selv i døra slik de gjorde under riksrettssaken. Trumps advokater har kunnet spille videoer hvor Demokrater på rekke og rad bruker mye sterkere uttrykk enn Trump når det gjelder å «fight like hell».

Men det mest pinlige er at Demokratene på 1970-tallet stemte for å oppheve bannlysningen av de to sørstatslederne Jefferson Davis og Robert E. Lee. Blant dem som stemte for å oppheve det 14. tillegget, var en senator ved navn Joe Biden.

Take Jefferson Davis and Robert E. Lee, the two most influential leaders of the aforementioned actual “Civil War.” In the 1970s, both men were granted amnesty by Congress under the 14th Amendment.

Then-Sen. Joseph R. Biden, Delaware Democrat, voted to absolve both men.

Spørsmålet er da om Trump har gjort noe som er verre enn borgerkrigen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.