Kronprinsesse Victoria og hennes mann, prins Daniel. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB.

Kronprinsesse Victoria av Sverige synes ikke det er nok «mangfold» i hjemlandet, og krever mer av dette. Hun er derimot fornøyd med alt det gode arbeidet for mer «bærekraft» i Sverige. Generelt mener hun Sverige er et forbilde for andre.

Hennes utspill kom i forbindelse med et motearrangement (den digitale 2021-utgaven av  Stockholm Fashion Week), og hun benyttet motebransjen som eksempel på at det trengs mer av det såkalte mangfoldet i det svenske samfunnet.

Det er Fria Tider som omtaler kronprinsesse Victorias engasjement, og det fremgår at hun har hele det svenske kongehuset med seg i dette.

Det är på Kungahusets Youtube som Kronprinsessan Victoria publicerat en uppmaning till mer «mångfald» inom modebranschen men även i samhället, skriver Fria Tider.

Mange vil muligens undres over nøyaktig hvor i landet denne mangelen på mangfold per i dag fremstår som et problem, i en nasjon der massive innslag av mennesker fra hele verden preger så å si alle deler av samfunnslivet.

Men kronprinsesse Victoria er ikke bare refsende. Hun er faktisk fornøyd med hvor bra det går med «bærekraften» i dagens Sverige, noe hun bruker motebransjen som eksempel på. Men dette er altså ikke nok:

Hon påpekar att den svenska modeindustrin redan arbetar utifrån «hållbarhet». Men det räcker inte, enligt Victoria.

Alle må altså jobbe mer for å fremme mangfold. Det vil etter hennes erfaring «fremme innovasjonen» i landet. Det er dog uklart hvordan dette arbeidet for mest mulig mangfold kommer til uttrykk i kongehusets nærmeste krets.

Victoria fremholder at mangfold for henne ikke bare dreier seg om ulike etniske opphav, men også om kroppsfasong:

– Snart, hoppas jag, kommer en verkligt inkluderande bransch vara norm. En modeindustri där människor med olika bakgrunder kan ses på catwalken och i kampanjer, men också i ledningsgrupperna. En modeindustri där det finns utrymme för alla storlekar.

Hon vill se en bransch som «befriar snarare än sätter gränser».

Alt dette mangfoldet vil etter hennes syn være svært lønnsomt for Sverige, det skaper innovasjon:

– Inkludering och mångfald driver innovation, fortsätter hon.

Kronprinsessen mener Sverige allerede er «et forbilde» for resten av verden, på mange områder.

Victoria vill att Sveriges modeindustri ska bli en förebild i övriga världen, precis som Sverige – enligt henne – är en förebild på andra sätt.

Hun er ikke spesifikk med hensyn til de områdene der Sverige viser vei som forbilde. Men en del noterer seg trolig at hun ikke nevner felter som integrering, kriminalstatistikk, klanproblematikk, parallellsamfunn, eldreomsorg, helsevesen, skolevesen eller håndtering av koronaepidemien. Det er antagelig andre, ikke-definerte områder hun har i tankene.

Victoria avslutter med å slå fast at Sverige i dag allerede er et eksempel på hva mangfold innebærer i praksis:

– Mångfald är ingen modetrend, det är vad vi är. Vi är olika och det är så vi borde göra saker från och med nu, i modevärlden och utanför den, avslutar Kronprinsessan.

Mange vil utvilsomt applaudere disse ordene. Men ikke alle vil nødvendigvis være enige i at det svenske mangfoldet er et eksempel til etterfølgelse.

Også det norske kongehuset har ved en rekke anledninger uttrykt begeistring for alt som har med mangfold å gjøre.

Kong Harald tillot seg i 2016 likevel å uttrykke et trolig nokså ektefølt hjertesukk mange merket seg:

– Vi kan ikke ta imot hele Afrika i Europa, sa kongen, ifølge VG.

Hva det svenske kongehuset mener om «å ta imot hele Afrika», vites ikke.

 

Bøker du bør lese: 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

 

Vil du også stå opp for det frie ord? 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂