Utenriksdepartementets nye pressetalsmann, Ned Price. Foto: Nicholas Kamm/AP/NTB

Trump-administrasjonen innførte sanksjoner mot aktor  i Den internasjonale straffedomstolen og hennes familie, fordi hun ville stille amerikanske soldater for retten for misgjerninger i Afghanistan. USA er ikke medlem og finner seg ikke i at domstolen setter seg til doms over amerikanske borgere.

Nå vil domstolen likevel behandle en klage fra Iran mot USA for sanksjonene USA innførte etter at atomavtalen ble sagt opp. Heller ikke Biden er begeistret for det.

Den internasjonale domstolen (ICJ) vedtok onsdag at de skal ta opp saken om Irans oppfordring om å oppheve USAs sanksjoner. USA sier de er skuffet.

– En ny rettslig seier for Iran, tvitrer Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Tidligere USA-president Donald Trump gjeninnførte sanksjoner mot Iran i 2018 etter at han trakk USA ut av atomavtalen. Iran mener at amerikanske myndigheter har brutt en vennskapstraktat fra 1955 mellom de to landene.

Det samme året ba ICJ USA om å lette på sanksjonene mot humanitære varer, uten at dette ble tatt til følge. USA mener at ICJ ikke har jurisdiksjon og mener domstolen må forkaste hele saken.

Nå skal domstolen altså ta opp saken, men en endelig avklaring kan komme først om noen måneder eller år.

USAs utenriksdepartement sier i en uttalelse at de har stor respekt for ICJ, men at de er skuffet over beslutningen.

– Vi er skuffet over at retten ikke aksepterte våre velbegrunnede juridiske argumenter om at Irans sak er utenfor rettens jurisdiksjon, sier talsmann Ned Price. (NTB-AFP)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂