Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NRK skjuler sporene av det som kan være en straffbar hatytring. YouTube har nå fjernet et lydklipp av Shaun Mathesons utfall mot Israel etter krav fra NRK.

– Et grovt eksempel på hvordan NRK forsøker å sensurere den frie meningsytringen, sier Jan Benjamin Rødner, MIFFs advokat og styremedlem i organisasjonen.

Programleder Mathesons uttalelse er anmeldt til politiet for brudd på straffelovens § 185, den såkalte hatkrim-paragrafen.

NRK beklaget og fjernet hele programmet hvor Shaun Henrik Matheson langet ut mot Israel i«Shaun på P13» tirsdag denne uken.

– Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket i Israel, sa NRK-programlederen.

Kort etter at programmet ble sendt la miff.no ut lyden av den aktuelle uttalelsen på YouTube. Klippet, som er på vel 2 minutter, ble avspilt nesten 4.000 ganger det døgnet det lå ute, ifølge nettstedet.

Men da var det slutt.

Denne beskjeden møter den som prøver å høre miff.nos opptak på YouTube. Skjermdump fra YouTube.

Klokken 15.25 onsdag mottok Med Israel for fred (MIFF) en e-post fra YouTube, hvor det ble opplyst at klippet var fjernet etter krav fra NRK.

YouTubes e-post til MIFF. Skjermdump fra miff.no

Det er imidlertid stadig mulig å høre opptaket på avisen Dagens nettsted.

Mathesons ytringer har vakt stor oppsikt, og har ført til at NRK har mottatt flere hundre klager. I tillegg har MIFF politianmeldt uttalelsene. En rekke organisasjoner støtter anmeldelsen. Flere politikere har fordømt Mathesons uttalelse, og Israels ambassadør sier han er sjokkert.

– Dette er et grovt eksempel på hvordan NRK forsøker å sensurere den frie meningsytringen. Sitatretten gjør det klart at MIFF må kunne vise nøyaktig hva dette dreier seg om. Her er det ikke noen tungtveiende opphavsrettslige grunner til å forlange dette fjernet. Ikke bare avslår NRK å gi Matheson noen reaksjon – de beskytter ham også mot å bli nærmere gransket, sier Jan Benjamin Rødner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂