Ungarns justisminister Judit Varga. Foto: Török Levente / Wikimedia Commons.

Ungarns regjering lanserer en kampanje for digital frihet rettet mot Big Tech-selskaper som Facebook og Twitter, som anklages for sensur og mistenkes for å ville blande seg inn i det ungarske parlamentsvalget i 2022.

Tirsdag sa Ungarns justisminister Judit Varga at regjeringen til våren vil legge frem et lovforslag med sikte på å begrense Big Techs makt, som etter hennes oppfatning bli systematisk misbrukt for politiske formål, heter det i en AFP-melding som er omtalt i Daily Mail.

The combative Varga, 40, previously accused tech giants of «systematic abuses» including «shadow bans» that allegedly restrict accounts for political purposes.

Kristne og konservative er målskivene for denne sensuren, sier Varga:

«To reduce their reach, Facebook also limits the visibility of Christian, conservative, right-wing opinions,» she said in a message on her own Facebook page last week, adding that firms could be sanctioned for «unfair commercial practices».

Fidesz ser for seg at Big Tech vil prøve å påvirke valget i Ungarn i regjeringspartiets disfavør:

With Fidesz neck-and-neck in polls against an opposition alliance ahead of the election scheduled in April 2022, Trump’s account bans have spooked the party, says Agoston Mraz, an analyst with the Nezopont think-tank.

«There is a fear in Fidesz that without regulation something could happen in the run-up to the election, that if Facebook could ban Trump then why not Orban,» Mraz told AFP.

Initiativet fra den ungarske regjeringen kommer bare få uker etter at Polens justisminister Zbigniew Ziobro kunngjorde et lovforslag med sikte på å ivareta ytringsfriheten på nettet, der IT-kolossene advares om millionbøter for lovstridig sensur.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂