Tim Berners-Lee vil ta makten fra Big Tech og gi den tilbake til frie individer. Foto: Fabrice Coffrini/Pool, Keystone via AP / NTB.

For tredve år siden var Tim Berners-Lee sentral i utviklingen av internett, da han bidro til å skape World Wide Web.

Berners-Lee var således med på å forandre verden, på godt og ondt. Men nå er han bekymret, ifølge New York Times. Online-verden har gått seg vill. For mye makt er samlet hos Big Tech-selskaper som Google og Facebook, som han refererer til som «siloer». Disse bruker den enorme tilgangen på data til å fungere som overvåkningsplattformer.

Disse selskapene er nå så mektige at de kan stoppe munnen på en sittende amerikansk president. Det er ikke vi (eller Trump) som bruker Twitter. Det er Twitter som bruker og utnytter oss. Samtidig som de ler hele veien til banken, slik Douglas Murray beskriver det i Daily Mail.

Mange mener at Big Tech nå er så mektige at de faktisk kan avgjøre hvem som blir valgt til president i verdens eldste demokrati.

Dette vil Berners-Lee gjøre noe med. Han vil desentralisere internett. Han har tatt et friår fra jobben på MIT for å starte opp Inrupt. Dette er en nettløsning som er utviklet av eksperter på MIT, som nok er verdens fremste teknologiske universitet. Inrupt er basert på «open source» og skal fungere som en erstatning for alle mulige webløsninger, med en viktig forskjell: Du beholder selv kontrollen over informasjon om deg selv.

Berners-Lee er svært kritisk til hvordan Big Tech misbruker personalia for økonomisk vinning. Hans visjon er at individet skal gjenvinne suvereniteten over sine egne personlige data.

Inrupt samarbeider blant annet med det offentlige helsevesenet i Storbritania (NHS) i et prosjekt for demente. Og i Flandern håper lokale myndigheter at de nye teknologiske løsningene Inrupt tilbyr, kan bidra til nye muligheter for lokale entrepenører, og samtidig forbedre tjenestene for vanlige borgere.

Berners-Lee har hele karrieren kjempet for åpenhet og personlig kontroll over teknologiske løsninger. Han har en imponerende CV, og har tidligere undervist ved Oxford. I 2017 ble han tildelt Turing-prisen, som regnes som en Nobelpris for dataingeniører. Han ble adlet i 2004, og hadde i 2012 en sentral rolle ved åpningen av sommer-OL i London.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂