Nesten halvparten av britene mener at BBC ikke lenger representerer deres verdier. I en undersøkelse utført av The Times sier britene at de føler at avstanden mellom dem og den metropoliserte eliten representert av BBC-ansatte i London er økende.

Avstanden mellom BBC og folket har aldri vært større. Kun 33 prosent mener at BBC representerer dem og deres holdninger.

(Hvor ble det av alternativet «very well»?)

De mest trofaste seerne er fremdeles hvite, eldre briter. Og det er disse som nå har fått nok av BBCs venstrevridde mangfold, som dukker opp i alt fra nyheter til krimserier. Det er brexit-britene som er aller mest misfornøyd med BBC. Den nye sjefen for BBC, Tim Davie, har sagt at han vil gjøre BBC nøytral igjen og at dette er hans førsteprioritet. Tidligere nyhetssjef Roger Mosey sier at BBC er mer på bølgelengde med en liberal seerskare i byene enn med resten av landet.

“The BBC is more in tune with a metropolitan and more liberal audience than it is with the rest of the country. The positive thing is that I’m certain Tim Davie is on the case . . . Top of the agenda for me would be real devolution to centres outside London and a much deeper understanding of audiences.”

Alle husholdninger med TV betaler TV-lisens. Det er forslag om å kutte ut TV-lisensen og lage en statsfinansiert «barbert» gratis-BBC og en utvidet BBC som man kan abonnere på. Men det er tekniske problemer med dette, ettersom mange eldre briter ser på BBC via Freeview, som er utenfor BBCs kontroll.

Ikke minst er det risikabelt for BBC å fjerne TV-lisensen. De yngre ser lite BBC, og nå i lockdown er det Netflix som er den store vinneren i de fleste hjem. Alle trenger en pause fra de dårlige koronanyhetene. BBC er for sent ute til å stå på egne ben. Produktet BBC har ikke lenger den samme tilliten hos seerne. Den konservative parlamentikeren Julian Knight ser også den politiske risikoen. Uten BBC kan de glemme en neste konservativ regjering:

“We’re going to end up with lots of elderly constituents’ TVs being turned off as a result. I can guarantee that’s one way to ensure that we are not forming a government next time.”

Han har rett. Labour har i desember gått forbi de konservative på meningsmålingene i Storbritannia. Nå som Brexit endelig er i boks, så må de konservative finne andre argumenter for å holde på velgerne. Selv Boris Johnsons valgkrets står i fare for å bli rød.

The big MRP poll carried out by Focaldata will set alarm bells ringing in Downing Street after a tumultuous first year in power

The Times

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!