Statistikken over antall skyteepisoder med døde og skadde i Sverige for 2020 viser en økning fra 2019.

Automatvåpen er blitt mer vanlig og dette har ført til at antall skudd som ble avfyrt ved mord i 2020 er mer enn dobbelt så mange som for bare seks år siden. Dermed utsettes også tilfeldige forbipasserende for langt større risiko enn tidligere. I perioden 2011-2020 har minst 46 personer i 36 grove voldshandlinger blitt skadet eller skutt og drept. Åtte av disse var under 15 år.

Også det store antallet sprengninger skader mange tilfeldige personer.

Kriminoligen Joakim Sturup sier til SVT at volden er blitt mer ekstrem og at mange av hendelsene skjer i de «utsatte områdene» (forsteder med høy andel av innvandrere, red.mrk):

– Det har gått till ett mer extremt våld.

– Många av händelserna sker i socialt utsatta områden så det finns en snedvridning i vem som drabbas av våldet.

Den importerte gjengkriminaliteten i Sverige har ført til at mange er redde for å gå ut om kvelden. Men også dette er blitt normalisert. «Man vänjer sej».

Politiet i Stockholm har i 2020 beslaglagt 400 kilo med sprengningmateriell mot 30 kilo i 2019. Allikevel gikk antall sprengninger ned med kun 20 prosent.

Totalt for 2020 har det vært 105 spregninger, 87 forberedelser og 13 forsøk ifølge politiets statistikk. De fleste har skjedd i Region Syd, tett fulgt av Stockholm.

SVT

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.