Det snakkes om polarisering i USA, men kløftene er også store og dype i dansk politikk. Inger Støjberg har inntatt samme rolle som Pia Kjærsgaard hadde. Det finnes ingen nedre grense for hvor lavt mediene vil synke. Politikens tegner lar Støjberg pynte juletreet med døde migranter.

Inger Støjberg går av som nestleder i Venstre. Avgangen kommer etter at partileder Jakob Ellemann Jensen sa han kunne tenke seg å støtte en riksrettssak mot Støjberg. En slik mistillit fra lederen i eget parti gjorde det umulig å bli sittende.

Dansk politikk har vært rystet av sex-skandaler i 2020. Leder for Radikale Venstre, Moren Østergaard, måtte gå av etter at flere historier kom på bordet.

Inger Støjberg har havnet i stormvær av helt andre grunner. Da hun som innvandringsminister fikk vite at barnebruder bodde sammen med sine voksne menn på danske asylsentre, ga hun ordre om at de måtte skilles. Det var det ikke alle i byråkratiet som likte. De fant ut at hun hadde gitt ordren uten at den var forankret i gjeldende forskrift. Dermed satte de i gang et stormløp mot henne som har resultert i granskning og lufting av mulighet for en riksrettssak.

Uroen tog fart, da V-formand Jakob Ellemann-Jensen mandag meldte ud i Jyllands-Posten, at Venstre ultimativt vil bakke op om en mulig rigsretssag mod partiets egen næstformand, Inger Støjberg, der ifølge Instrukskommissionens beretning som udlændinge- og integrationsminister i 2016 fastholdt et ønske om en undtagelsesfri adskillelse af asylpar, hvor den ene part var under 18 år, »på trods af flere mundtlige advarsler fra embedsværket«.

Et ønske, der – konkluderer Instrukskommissionen – som »direkte konsekvens« førte til praksisændringen med adskillelser uden partshøring.

Det kan minne om kannibalisering: Lederne spiser hverandre.

Støjberg har vært frittalende i innvandringsspørsmål. Ellemann er sønn av tidligere utenriksminister Uffe Ellemann som har lite til overs for Støjbergs mer nasjonale linje. Sønnen ser ut til å dele den samme fiendtlige holdning til Støjberg.

Ellemann skviset ut Lars Løkke Rasmussen, men har ikke selv vært noen stor suksess som leder.

At Støjbergs resolutte opptreden utløste nidkjær forfølging og ikke ros, er et tegn på at noe er galt i det demokratiske systemet.

Degraderingen av Støjberg vil få konsekvenser for Venstres oppslutning:

Højtstående Venstre-kilder beskriver således over for Berlingske udviklingen som »en katastrofe for Venstre«, ligesom der tales om en forventning om »en tsunami af udmeldinger i Jylland«.

(…)

Med 28.420 personlige stemmer blev Inger Støjberg den politiker til folketingsvalget i fjor, som fik flest personlige stemmer uden samtidig at være sit partis leder.

På et hasteindkaldt møde tirsdag aften mødte Støjberg sit endeligt som Venstre-næstformand: »Det var magtpåliggende for Jakob«

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.