William Barr og John Durham. Foto: Chip Somodevilla / Pool via Reuters / NTB og USAs justisdepartement via AP / NTB.

USAs justisminister William Barr har i et brev til Kongressen tirsdag kunngjort at han har utnevnt statsadvokat i Connecticut, John Durham, til spesial­etterforsker i granskningen av etterretnings­operasjonen FBI satte i gang etter påstander om samrøre mellom Russland og Donald Trumps valgkampapparat i 2016.

Utnevnelsen av Durham skjedde allerede den 19. oktober, men Barr ventet med å kunngjøre den fordi presidentvalget var nært forestående, skriver Wall Street Journal.

Allerede i mai satte justisministeren Durham til å granske den politiske bruken av statsapparatet med sikte på å bygge opp konspirasjons­teorien om Trump og Russland – gjerne omtalt som Obamagate, siden etterretnings­operasjonen ble igangsatt mens Barack Obama var president.

Med utvnevnelsen av Durham som spesial­etterforsker sikrer Barr at granskningen av FBI kan pågå også under en eventuell Biden-administrasjon, til tross for at Joe Biden selv, som var Obamas visepresident, vil ha politisk interesse av å bringe den til opphør.

En spesialetterforsker kan nemlig vanskelig avsettes:

The special counsel designation means that, under Justice Department regulations, he isn’t subject to day-to-day supervision by agency officials, and can only be fired by the attorney general for misconduct or a conflict of interest.

Dersom den nye justisministeren vil motarbeide Durham, blir det også en sak for Kongressen:

If the attorney general decides to overrule an investigative or prosecutorial step a special counsel wants to take, the attorney general has to notify Congress of that decision.

Durhams etterforskning har så langt resultert i en tilståelse fra en FBI-advokat om at et dokument ble forfalsket for å få Trumps valgkampanje overvåket.

Durhams fullmakter kan i prinsipp føre til etterforskning av hvem som helst:

Mr. Barr said in the two-page order that the criminal investigation “remains ongoing,” and that the “public interest warrants Mr. Durham continuing this investigation.” The order says that Mr. Durham’s mandate includes investigating whether “any federal official, employee, or any other person or entity” violated laws in the “intelligence, counter-intelligence, or law-enforcement activities” directed at the 2016 campaigns or individuals associated with the Trump administration.

Med tanke på at Biden foreslo å bruke en foreldet og nesten aldri brukt lov til å rettsforfølge Trumps sikkerhets­rådgiver Michael Flynn bare få dager før Obama-administrasjonen forlot Det hvite hus i januar 2017, risikerer han altså selv å havne i Durhams søkelys.

Gitt at FBI aldri fant beviser på samrøre mellom Russland og Trump, er slike utsikter potensielt svært ubehagelige for Biden.

 

 

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.