Et falskt bilde av en australsk soldat som begår en krigsforbrytelse, spredt av en talsmann for Kinas utenriksdepartement, har forårsaket raseri i Australia.

Australias statsminister Scott Morrison kaller bildet, som ble lagt ut på Twitter, for motbydelig, opprørende og forferdelig. Han krever at Kina beklager.

På bildet står en mann kledd som en australsk soldat med en kniv inntil halsen til et afghansk barn. Australia etterforsker for tiden 19 av landets spesialsoldater i forbindelse med krigsforbrytelser som skal ha blitt begått i Afghanistan mellom 2005 og 2016.

– Det er fullstendig opprørende og kan ikke rettferdiggjøres på noe grunnlag. Kinas myndigheter bør føle skam over meldingen. Det gjør dem mindre i verdens øyne, sier statsminister Morrison.

Kina mener på sin side at Australia skylder Afghanistan en offentlig unnskyldning. Forholdet mellom Kina og Australia har vært svært dårlig den siste tiden.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.