Järntorget i Göteborg. Foto: Andrzej Otrębski / Wikimedia Commons.

Järntorget midt i sentrum av Göteborg er nå så kriminelt belastet at politiets ansvarlige for kriminalitets­forebygging i byen nå advarer mot å oppholde seg der alene.

Gjengkriminaliteten har tatt over, og ran og narkotika­kriminalitet er nå en del av hverdagen på Järntorget, skriver Samhällsnytt.

Situationen är så illa att allmänheten varnas.

– Man ska inte vara här själv, och inte påverkad, för då blir man lätt ett brottsoffer, säger kommunpolis Ola Skogsberg, till SR.

På torgets norra sida står Folket Hus. Dit kan folket alltså inte längre gå på egen hand, utan att riskera att bli rånade enligt polisen vars uppgift det är att stoppa kriminalitet och skydda allmänheten.

Den lokale politisjefen motsier ikke Skogsberg, men vil helst avdramatisere situasjonen:

Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i city, säger sig inte vilja kommentera Skogsbergs uttalande men försöker ändå tona ner det i en kommentar till GP.

– Vi har ingen bild av att det är farligt att vara på Järntorget, utan det vi ser är en svag ökning av antal personrån i området där den senaste tiden, säger han till tidningen.

Järntorget ligger i et sentralt utelivsområde i Göteborg, og er et av de viktigste knutepunktene for kollektiv­trafikken i Sveriges nest største by.

 

 

Kjøp Klanen her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.