En gågate i Saint-Denis. Foto: Myrabella / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Redaktøren for en lokalavis i Paris-forstaden Saint-Denis går av etter redaksjonell motstand mot en lederartikkel der han skrev at islamismen er et fascistisk prosjekt, og samfunnet preget av ånden fra München.

Det skriver Le Figaro.

Yann Lalande, som er redaktør for Journal de Saint-Denis, går av i desember på grunn av den interne motstanden i avisen, og langer i den forbindelse ut mot det han kaller identitetsvenstre, opplyser den franske avisen.

Lederartikkelen om ånden fra München, en referanse til den britiske statsminister Neville Chamberlains unnvikende holdning overfor Hitler før andre verdenskrig, tok forbehold om at de fleste muslimer både i Saint-Denis og andre steder er lovlydige mennesker som praktiserer sin religion i fred.

Ikke desto mindre fikk redaktøren kritikk fra noen av avisens journalister for ikke å skrive om «islamofobi», for å lyde som en krigshisser og for å oppfordre til hevn i republikkens navn.

Lalande hadde allerede havnet i diskusjon med journalistene etter drapet på Samuel Paty, som etter redaktørens oppfatning var blitt altfor nedtonet i avisen. Noen dager senere reagerte han også på den manglende dekningen av dødstrusler mot en butikkinnehaver i Saint-Denis som hadde hengt opp Charlie Hebdo-karikaturer utenfor butikken sin.

Ved kunngjøringen av sin avgang skrev Lalande at bakgrunnen er dyp uenighet med redaksjonen i synet på det franske samfunnet. Det er et paradoks at sensuren ikke kommer fra utsiden, men skjer internt, kommenterer Lalande.

Dette er et resultat av en venstreside som bruker tiden sin på å fortelle hva man ikke skal si og hva man ikke skal gjøre, istedenfor å handle.

Den samme venstresiden har adoptert en identitetspolitisk offermentalitet som essensialiserer alle, og sluttet seg til et kor om at «vi alle er forskjellige», sier Lalande.

Saint-Denis er en nordlig forstad til Paris med stor innvandrerbefolkning, særlig fra Nord-Afrika.

Avisen Journal de Saint-Denis er delvis finansiert med kommunale midler.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.