Siden de høye herrer har bestemt at et visst narkotikum av fettrekken skal nytes hjemme for en stund, følte jeg for å si noen ord om sterkvinens kvaliteter. De fleste har vel noen mentale bilder av en sherrydrikkende Miss Marple, men dette er langt i fra en drikk kun for tilårskomne damer. Denne Fortified Wine ble til grunnet transportbehov. For at vinen skulle tåle frakten fra Spania til England ble den spritet opp med druebrennevin og lagret på eikefat. Dette gir en varm, behagelig rusopplevelse ikke ulikt druebrennevin/cognac, som også er kjent som en varmende høst-og vinterdrikk. Prisen er NOK 153,- for en 37,5 centiliters flaske (halvflaske), og alkoholstyrken er 17,5%.

Den som velger denne sherryen ved navn Pedro Ximénez Monteagvdo (Pedro Ximénez betegner druetypen, og ikke produsenten, som er Delgado Zuleta) kan se frem til en smaksbombe av dadler og rosiner med lang ettersmak som kjennes langt baki ganen. Den som i tillegg velger en smaksrik ost, f.eks. en blåmuggost eller roquefort vil få en smaksorgie for resten av kvelden. Dette sherry-eksemplaret hentet jeg på Statsmonopolets  filial på Alexander Kiellands plass, men den er med i basisutvalget, og skulle finnes i de fleste utsalg. Roqueforten fant jeg hos Gutta på Haugen, en spesialbutikk for ost, spekepølser og annen tapastilbehør.

(Resyméet er skrevet av egen tilskyndelse og uten vederlag fra noen kommersiell aktør, slik at eventuelle beskyldninger om snikreklame kan tilbakevises her og nå).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.