Deeyah Khan (t.v.) i samtale med politietterforskeren Caroline Goode (t.h.) i forbindelse med filmen «Banaz A Love Story». Khan mottar nå Fritt Ords Pris for sitt arbeid. Foto: Fuuse Films

Deeyah Khan tildeles Stiftelsen Fritt Ords Pris 2020. Khan tildeles prisen for sine fryktløse og metodisk nyskapende dokumentarfilmer om ekstremisme.

– Deeyah Khan er en uhyre viktig utøver av kunstnerisk ytringsfrihet. I dokumentarene evner hun å møte ekstremister konstruktivt fremfor å bringe dem til taushet. Hennes konfrontasjoner med militante aktivister, som islamister og nynazister, setter i gang endringer hos både ekstremistene og oss som ser filmene. Khan representerer en sjelden posisjon fordi hun møter ytterliggående krefter til utfordrende, men rolig samtale, sier styreleder i Fritt Ord, Grete Brochmann, i en pressemelding.

Deeyah Khan vokste opp i Oslo som Deepika Thathaal og slo gjennom som musiker og sanger i ung alder. I 1997 rømte hun fra Norge og bosatte seg i London etter hets og trakassering fra norske muslimer.

Ved siden av arbeidet med dokumentarfilmene har hun gjort en stor innsats for forfulgte kvinnelige artister, unge muslimske kvinners kunstneriske aktivitet og ytringsmuligheter, og grunnlagt flere organisasjoner som arbeider for disse formålene, heter det i pressemeldingen.

Khan mottar prisen etter et omfattende arbeid med å belyse ekstremisme.

Khan debuterte i 2012 med en dokumentar om æresdrap, Banaz. A Love Story. I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, White Right. Meeting the Enemy. Begge disse filmene fikk en Emmy-pris. I 2015 kom dokumentaren Jihad. A Story of the Others og året etter Islam’s Non-Believers.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.