Said Mansour kom til Danmark allerede i 1984. Han spredte salafistisk litteratur fra en bokhandel i Brønshøj utenfor København. Derav navnet Bokhandleren fra Brønshøj. Men Mansour gikk lenger enn som så: Han oppfordret til terror, og i 2015 ble han som den første noensinne fradømt sitt danske statsborgerskap.

Hans hjemland Marokko ville ha ham utlevert, og nå er han dømt til døden for medansvar for det dødelige terrorangrepet i Casablanca i 2003, der 45 mennesker ble drept.

Danske myndigheter sier de fikk forsikringer fra marokkanske myndigheter om at dommen ikke vil bli eksekvert.

»Marokko har siden 1993 haft et moratorium om ikke at eksekvere dødsdomme. Den danske regering har en forventning om, at det moratorium også vil gælde i den konkrete sag. Det er vi i dialog med de marokkanske myndigheder om.«

Marokko bekræfter: Said Mansour er dømt til døden

NTB har også meldingen, men utelater Marokkos forsikring etter dommen og det at de ikke har eksekvert noen siden 1993. Det høres dermed ut som om Danmark med vitende og vilje har sendt Mansour rett i døden.

Said Mansour, som i 2016 mistet sitt danske statsborgerskap etter oppfordring til terror, er dømt til døden i Marokko.

Marokkanske medier har tidligere skrevet at 60 år gamle Mansour ble dømt til døden i en sak knyttet til et angrep som krevde 45 menneskeliv i Casablanca i 2003.

– Marokkanske myndigheter har bekreftet overfor Danmark at Said Mansour er blitt dømt til dødsstraff i Marokko, heter det fra det danske utenriksdepartementet, som erfarer at dommen er anket.

Mansour ble den første straffedømte som av høyesterett ble fratatt sitt danske statsborgerskap. Bakgrunnen var en dom på fire års fengsel for oppfordring til terror og hellig krig.

Han hadde da bodd i Danmark siden 1984 og vært dansk statsborger siden 1988. Han ble i 2019 utvist til fødelandet Marokko, som i lengre tid hadde vært interessert i få ham utlevert, mistenkt for terrorrelaterte forbrytelser.

Mansour uttrykte frykt for sitt liv i forkant av utvisningen, men regjeringen forsikret at Danmark hadde fått en garanti for hans sikkerhet. (NTB)

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.