Det kontroversielle omslaget på Hadia Tajiks bok høsten 2020.

Hadia Tajik er ute med bok om politikk, men det er omslaget som har skapt mest debatt så langt, ikke minst på sosiale medier.

Det som diskuteres er blant annet: Fremmer en pyntet, erotisert Ap-nestleder som ser ut som hun snarere skal på fest enn møte velgerne likestilling og sosialdemokratiet, eller svekker dette omslaget  sakene som Ap og Hadia Tajik kjemper for?

Hun har selvsagt full rett til å profilere seg som en fri, sterk og seksuelt bevisst kvinne, og i mange sammenhenger er dette et utvetydig gode.

I hennes tilfelle – som norskfødt med to foreldre innvandret fra Pakistan – kan man også forstå om Hadia Tajik vil sende et politisk signal til patriarkalske minoritetsfamilier med opprinnelse i Afrika og Asia (stort sett muslimske, men ikke bare det). Omslagsfotoet sier da at en kvinne kan være fri, frimodig, frigjort og muslim.

Men om omslaget er en bra politisk profilering av Tajik som en samlende figur i arbeiderbevegelsen og som Aps potensielle nye leder, ja, det stiller jeg meg mer enn tvilende til.

Hadde hun vært en ukjent dark horse som ville opp og fram i partiet, kunne man tenke seg at kontrovers alltid er et gode, men hun er jo velkjent og gjennomfotografert som knapt noen andre.

Et modig, personlig valg er det uansett.

Hadia Tajik har svart på kritikken her.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!