Den danske regjeringen vil legge fram et lovforslag som forbyr utenlandsk finanansiering av moskeer. Her Danmarks statsminister, Mette Frederiksen. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB

Danmarks regjering vil legge fram et lovforslag som vil gjøre det vanskeligere å opprettholde utenlandsk finansiering av moskeer i landet. Det skriver Danmarks utenriksminister Mattias Tesfaye på Facebook.

I begynnelsen av året avslørte Berlingske at Saudi-Arabia, gjennom sin ambassade i Danmark, hadde donert nesten 7 millioner kroner til en moské i København. Det var første gang det ble dokumentert at Saudi-Arabia som stat støttet en moské  i Danmark med penger.

Avsløringen, som ble etterfulgt av flere lignende medieavsløringer, førte til en debatt om hvor moskeene i Danmark får pengene sine fra og hvilke krefter som kontrollerer dem. Avsløringene førte til bred politisk enighet om å endre lovverket.

– Jeg tar absolutt avstand fra ekstreme krefter i danske moskeer. Det er et reelt problem hvis donasjoner kommer fra organisasjoner som ønsker å undergrave grunnleggende demokratiske verdier, sa utenriks- og integreringsminister Mattias Tesfaye (S) den gang.

Den nye loven vil gjøre det straffbart å akseptere penger fra enkeltpersoner, organisasjoner og foreninger som «motarbeider eller undergraver demokratiske verdier og grunnleggende friheter og menneskerettigheter». Tanken er å lage en liste over forbudte givere. Hvorvidt land skal stå på listen, har vært gjenstand for debatt.

Tidligere partileder i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, er veldig positiv til avtalen.

– Åpenbart burde ikke Midtøsten-regimer kunne sende penger til moskeer eller koranskoler i Danmark for å undergrave danske verdier, har hun tidligere sagt.

– Vi ønsker derfor dette tiltaket velkommen og ser frem til å bremse angrepene på demokrati som kommer fra blant annet radikaliserte moskeer, har folkepartipolitikeren sagt videre, ifølge Fria Tider.

Nå skriver Mattias Tesfaye på Facebook at det bare er uker igjen før et lovforslag blir lagt fram. I tillegg til å stoppe penger for moskeer i Danmark, vil den nye loven også gjøre det vanskeligere å gjennomføre barne- og tvangsekteskap, samt skjerpe straffene, skriver Tesfaye.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂