Under Abdel Fattah al-Sisi er Egypt blitt et av de ti landene i verden som gjennomfører flest henrettelser. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh/ NTB scanpix

49 mennesker ble henrettet på bare ti dager i oktober i Egypt, melder Human Rights Watch (HRW).

– Massehenrettelsene av flere titall personer på noen få dager er opprørende, sier HRWs Joe Stork. Han ber samtidig egyptiske myndigheter straks stanse gjennomføringen av dødsdommer.

HRW beregnet antall henrettelser mellom 3. og 13. oktober ut fra kunngjøringer i regimevennlige aviser. Henrettelser blir ikke normalt kunngjort offisielt, og ofte blir ikke den dødsdømtes familie orientert.

15 av de 49 var dømt for å være involvert i politisk vold, inkludert ti som var anklaget for islamistiske angrep i 2014. Tre var dømt for et angrep på en politistasjon, og to for å ha deltatt i en demonstrasjon i Alexandria som ble voldelig.

Av de øvrige var mange dømt for andre forbrytelser, som drap og voldtekt.

De 49 ble ifølge HRW henrettet etter at fire fangevoktere ble drept av dødsdømte fanger i et fengsel, og etter at fire fanger som forsøkte å flykte, ble drept.

Etter at Abdel Fattah al-Sisi ble president i 2014, er Egypt blitt et av de ti landene i verden som gjennomfører flest henrettelser, ifølge HRW.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.