Illustrasjonsbilde av politiet i arbeid. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Fire helger på rad har ungdom samlet seg til masseslagsmål i Kristiansand og omegn. Konsekvensene lar vente på seg.

Politiet har tidligere bedt foreldre hente barna sine, men det har ikke vært nok. Politiet ser seg nødt til sette inn forebyggende tiltak etter at 300 ungdommer samlet seg i forbindelse med en planlagt slåsskamp etter en fotballkamp søndag.

For å få bukt med den gjentakende ungdomsvolden tar politiet på seg silkehanskene:

– Vårt primære mål er ikke å straffe noen, men finne ut hva som har skjedd og unngå at det skjer igjen. Vi tenker det er viktig med gjenopprettende prosesser og dialog med dem det gjelder. Hvis det er en konflikt på gang, er det viktig å gjøre seg ferdig med den, sier avsnittsleder Grete Pedersen til Fædrelandsvennen.

Kriminalitetsforebyggende avdeling håper å kunne rydde opp ved å mobilisere ungdomsarbeidere, miljøarbeidere og ansatte ved ungdoms- og videregående skoler. Hensikten er å finne ut hva årsaken til en eventuell konflikt er, slik at de får ryddet opp.

Masseslagsmål, knivstikkinger og overfall er ikke forbeholdt sørlandet. Oslo, og østlandet generelt, har stått overfor de samme problemene i en årrekke, uten at ansatte som jobber kriminalitetsforebyggende har kunne nøste opp noen konflikt, og dermed skape fred. Kanskje er det fordi motivasjonen bak slike forbrytelser ofte er subjektiv krenkelse eller såkalt «blikking»?

«Å rydde opp i en konflikt» for å «bli ferdig» virker således nytteløst. Nye konflikter oppstår ved et enkelt blikk, og når kriminell og sosialt avvikende atferd ikke får noen konsekvenser for utøverne, vil de fortsette den voldelige adferden.

Hvem ungdommen på Sørlandet er, får vi ikke svar på. Fædrelandsvennen stiller ikke spørsmålet. Det gjorde heller ikke NRK i sin artikkel om de planlagte masseslagsmålene. Politiet gjentar til det kjedsommelige at det ikke er lett for foreldre å vite hvor barna deres er. Politiet oppfordrer foreldrene til å være mer oppmerksomme, men til hvilken nytte?

Document tok seg bryderiet med å stille spørsmålene andre medier ikke vil stille: Hvem er disse ungdommene? Hva slags bakgrunn har de? Kjenner politiet til dem fra før? Hvilke «miljøer» kommer de fra?

Pressekontakt Kristian Badendyck Fjeldstad hos politiet i Agder har – tross at han ikke selv kunne svare – vært behjelpelig med å sørge for at spørsmålene havnet hos rett person. Et par dager gikk likevel, før beskjed om tidspress kom i retur:

«Grete Pedersen, fungerende politistasjonssjef og leder av forebyggende avsnitt i Kristiansand, har ikke hatt tid til å svare på denne henvendelsen», heter det i e-posten.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.