Innenriks

Forsideillustrasjon på trendrapporten om ungdomskriminaliteten i Kristiansand. politiet.no

 

En trendrapport om ungdomskriminaliteten i Kristiansand som politiet offentliggjorde onsdag, viser at 17 av de 20 kriminelle gjengangerne under 18 år i sørlandshovedstaden enten er innvandrere eller født i Norge med innvandrerforeldre.

Det skriver Fædrelandsvennen, som har dekket et møte i kommunens formannskap hvor rapporten ble presentert.

Det viser seg at de 20 gjengangerne, som har begått fem eller flere registrerte lovbrudd, stod bak 40 prosent av ungdomskriminaliteten i byen i 2017. Til sammenligning var det sju færre gjengangere i 2016.

En form for kriminalitetsutvikling som helst har vært assosiert med hovedstaden, er altså i ferd med å gjøre seg gjeldende også i Norges femte største by: Ungdommer med innvandrerbakgrunn opererer voldsparate og i flokk. Det ante oss, men vi må vel takke politiet på våre knær for å ha gitt omverdenen et statistisk glimt av den importerte kriminaliteten.

Avisen siterer Karin Berthelsen fra den kriminalitetsforebyggende enheten i Kristiansand. Ungdommene det gjelder, er egentlig ofre, og det er samfunnet som må bli flinkere og anstrenge seg hardere:

Det er mange risikofaktorer, som dårlig psykisk helse. Det koker nesten alltid ned til relasjonsarbeid, som tar mye tid. Noen av ungdommene er helt umulig å nå inn til. De kan være traumatisert etter å ha reist gjennom hele Europa, og det kan ta tre år før vi lykkes i arbeidet med dem. Vi må være kreative og forsøke å skrelle vekk smerteuttrykkene de bærer på.

Berthelsen fremhever at foreldrekontakt er viktig. Man må bli flinkere til å forklare foreldrene at det ikke er noe problem å sende barna på fester hvor begge kjønn er til stede. Og da blir det fart på integreringen vi hittil har mislyktes med, skal dere se.

Innstillingen til problemkomplekset bærer preg av denne innesnødde særnorske troen på at alle andre vil forstå at vår måte å se tingene på, er den rette, bare vi får forklart det godt nok.

Finnes det noen medikamenter mot denne dypt usjarmerende og katastrofalt resultatløse kombinasjonen av arroganse og naivitet?

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!