Gågaten Markens i sentrum av Kristiansand har vært åsted for slåsskamper mellom unge i byen. Foto: Sierra200 / Wikimedia Commons.

NRK sørlandet har en lang artikkel om et fenomen som uroer både politi og foreldre, sikkert også mange ungdommer selv: Planlagte slåsskamper mellom store grupper ungdom under 18 år, noen så unge som 15, i byer som Kristiansand, Arendal og Grimstad.

Men det står ingenting i artikkelen om hvem disse sørlandske «slåsskjempene» er. Da vil leseren tenke sitt. De fleste vil gjette på – ut fra generell kunnskap – at dette er innvandrerungdom fra det utvidede Midtøsten, som har tatt med seg en kultur for masseslagsmål og markering av revir.

At foreldre ikke klarer å stoppe et utrivelig fenomen som har pågått over tid, peker også i samme retning – deltakerne kommer fra klansamfunn med svak stat. I slike stater kan mødre og fedre rett og slett heie på sterke, modige sønner, som trener på å overta rollen som storfamiliens avskrekkende førstelinje.

Den norske solkysten er ikke som før. Eller den kan kanskje ligne på tilstanden i gamle dager, da slåssing mellom ulike gjenger og familier var vanligere – men dog ikke med kniv og slåsshansker, eller mange mot én, til vedkommende ligger igjen, livstruende skadet.

Vi får håpe politi og sivilsamfunn får dette under kontroll.

Men om det skal skje, så vil sjansen for å lykkes økes voldsomt om offentligheten får vite hvem som står bak slåssingen.

Kjøp Klanen her!


Kjøp Halvor Foslis bok her!