Erlend Horn under Venstres landsmøte på Gardermoen den 26. september 2020. Foto: Geir Olsen / NTB.

Programkomiteen i Venstre, som er i ferd med å utarbeide partiets program til stortingsvalget i 2021, vil totalforby salg av nye hybrid-, bensin- og dieselbiler i Norge innen 2025.

Det opplyser komitemedlem Erlend Horn til NRK.

Forbudet skal gjelde alle fossile biler, også ladbare hybrider, dersom norske bilkjøpere ikke selv frivillig slutter å kjøpe fossilbiler innen 2025.

Formålet er å sikre at målet Stortinget har satt, om at det kun skal selges nye utslippsfrie biler om drøyt fem år, blir oppfylt.

Hvis klimamålene skal nås, «kan vi ikke fortsette å kjøre på fossil», mener Horn, som ikke synes et forbud er radikalt.

Forsker Lasse Fridstrøm ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) mener at et forbud er inngripende, lite hensiktsmessig og sannsynligvis i strid med EØS-reglene, med mindre man påberoper seg grunnleggende samfunnsinteresser.

Klimakrisen vil være langt mer inngripende, repliserer Horn.

Fremskrittspartiet og Senterpartiet avviser Venstre-forslaget. FrP-nestleder Sylvi Listhaug kaller det virkelighetsfjernt, og mener at Venstre «skal bruke pisk for å plage folk».

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det dreier seg om symbolpolitikk som ikke treffer:

– Jeg er sterkt imot den forbudstenkingen, for du treffer så feil. Det går kanskje bra hvis du bor i et tettbygd strøk. Hvis du skal sitte i Oslo og forby en som driver anleggsfirma i Finnmark som trenger en pickup å kjøpe det, blir helt feil medisin. Det er ikke bare helt feil klimapolitikk, det er også kun symbolpolitikk.

 

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.