Paludan er en figur det ikke er lett å bli klok på. Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Svenske myndigheter trodde de hadde kontroll på bråkmakeren Rasmus Paludan: Det var bare å holde ham ute. Men så fant Paludan ut at han var svensk statsborger, og Migrationsvärket måtte gi ham rett. Han hadde vært svensk statsborger siden 1989.  Nå kan han reise inn i Sverige så mye han vil. Myndighetene kan ikke nekte ham det.

Men Paludan akter ikke å nøye seg med dét. Han har tenkt å stille til Riksdagen.

Paludan og partiet hans Stram Kurs har nettopp holdt «rikskongress» på øya Fyn, under full politibevoktning. Han gir et intervju til Samhällsnytt som må sette grå hår i hodet på svenske myndigheter. Paludan snakker forbausende godt svensk, og han er ikke dum.

Den svenske modellen bygger på at svenskene er lydige. De gjør som de får beskjed om. Her kommer en gal danske og sier ting som er så langt ute at svenskene mister munn og mæle. Den svenske modellen har ikke hatt fantasi til å forestille seg en provokatør som Paludan, for provokatør er han.

Men Paludan har forstått at det han gjør – å tenne på noen bøker – bare er småtteri mot de lidelsene som muslimer i Sverige påfører befolkningen. Han har forstått noe grunnleggende om en konflikt hvor myndigehetene har havnet på feil side.

Paludan forstår at han ved relativt enkle stunts kan demonstrere at svenske myndigheter ikke har kontroll over eget territorium. Svensk lov gjelder ikke lenger i Sverige. Hvis svensk politi angriper ham, og ikke muslimsk mobb, vil han ha demonstrert hvilken side de er på.

Kanskje politiet har forstått at de ikke må gjøre ham til martyr? Etterforskningen for «hets mot folkgrupp» er lagt bort i all stillhet.

Paludan forteller at de har stiftet en aksjonsgruppe – Danmarks Sønner – som skal aksjonere i Sverige. Det er menn som er villige til å ofre livet om nødvendig.

Det er et spenningsforhold mellom dagens Sverige og Danmark som har en historisk klangbunn. Danmark eide Skåne i flere hundre år. Den svenske samfunnsmodellen er helt ulik den danske.

Paludan forstår å spille på forskjellene. Han har den danske frimodigheten: – Svenskene hater islam. Det er ikke noe som heter svenske muslimer, det er muslimer i Sverige, sier Paludan.

Han hisser opp folk, sier regjeringen:

I en intervju med Expressen motivierade justitieminister Morgan Johansson (S) med att Paludan är en ”tvättäkta rasist vars enda uppgift är att hetsa till våld och motsättningar”.

Men Paludan svarer at det ikke er han som utøver vold, men voldsmennene. Ved å aksjonere mot ham, demonstrerer myndighetene at de er på voldsmennenes side. Det er farlig for myndighetene å gå i den fellen Paludan setter for dem.

Det er ikke sikkert regjeringen har forstått det.

 

BEKRÄFTAT: Inreseförbudet mot Paludan olagligt – är svensk medborgare sedan 1989

Rasmus Paludan vill in i Sveriges riksdag – bildar aktivistgrupp för svenska operationer

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.