KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Vidar Ruud / NTB.

Finnes det mer avskyelige politikere enn dem som stiller ut sin egen prektighet?

Det er Kristelig Folkepartis leder Kjell Ingolf Ropstad som utløser spørsmålet idet han setter på plass lokalpolitiker for KrF i Rælingen, Simon Friis Larsen. Denne har nemlig dristet seg til å si noe positivt om Donald Trump på NRK etter den første valgkampdebatten mellom presidenten og hans utfordrer Joe Biden.

Vårt Land bringer utdrag fra Friis Larsens omtale av The Donald:

– Det jeg liker med Trump er hvordan han snakker med kristne, og ikke minst kristne ledere. Han rådfører seg med dem før han fatter viktige beslutninger, sa Friis Larsen.

– Men er han bra for det amerikanske folket som helhet, når du ser splittelsen og tillitsbruddet som mange opplever? spurte programleder Gry Blekastad Almås.

– Ja, det tror jeg. Ved at han snakker med nettopp kristne ledere, og de støtter ham, så tror jeg dette skal gå bra fremover. Jeg tror at vi i Norge, spesielt i KrF, kan la oss inspirere av den siden av Donald Trump, at han snakker med kristne og kristne ledere. Om vi gjør det samme, så tror jeg vi vil nå vårt grunnfjell, og da kommer vi til å vokse her i Norge.

Det er ikke lett å forstå hvorfor akkurat dette ikke skal tale i Trumps favør overfor kristne, som man kanskje skulle tro også var glad for at presidenten er imot abort.

Men lederen for det innbilt kristelige partiet som heller ikke er så «Folke-» at det gjør noe lenger, var raskt ute på Twitter med å slå ned på rosen av han som den norske makteliten har utropt til selve fanden:

Kveldens opptreden i NRK Urix er ikke representativt for KrF. Donald Trumps oppførsel, løgner og hat er farlig. Vår oppgave er å slåss for likeverd, respekt og rettferdighet.

Ropstad nøyer seg ikke med å si at lokalpolitikerens uttalelser ikke er gjort på partiets vegne. Han tegner også et lite flatterende bilde av Trump, og fremhever partiet sitt som en slags frontsoldat i det godes tjeneste.

Hva kan være bedre enn «likeverd, respekt og rettferdighet», liksom?

Blant tingene Jesus Kristus ikke tålte, var den skinnhellige og selvrettferdige holdningen til fariseerne, som så ned på enhver som ikke levde opp til deres egne standarder. Men mannen fra Nasaret var også nøye med å forklare at fariseerne ikke stod Gud nærmere enn andre. I lignelsen om den selvgode fariseeren og angrende tolleren i templet får vi vite at det forholder seg stikk motsatt.

Det er knapt noen som står kristen moral fjernere enn innbilt kristne moralister. Når mobben sier at Trump er tatt i hor, er ikke Ropstad den som lar mobben forstå at den ikke er noe bedre selv. Han kaster mer enn gjerne den første steinen.

Friis Larsen reagerer sporty på Ropstads steiningslyst:

Simon Friis Larsen ønsker ikke å kommentere Ropstads Twitter-melding, men sier at han gjerne vil snakke med Ropstad for å forstå hva han mente med uttalelsen.

Jesus foretrakk å omgi seg med syndere fremfor skriftlærde. Av dette kan vi enkelt utlede at Ropstad neppe vil akseptere lokalpolitikerens invitasjon. I KrF-lederens øyne er Friis Larsen en supersynder.

Oppløftende er det likevel at KrF ligger godt under sperregrensen. Kanskje er det færre enn fire prosent av Norges befolkning som verdsetter dritthovne moralister.

Hva skal egentlig til for å bringe denne prosentstørrelsen ned til null? Må Kristus komme tilbake til Jorden, bare for å se at Ropstad står fremst i rekken blant dem som vil korsfeste ham en gang til og løslate Barabbas?

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.