En utbrent bil på Stadiongatan i Malmö 26. august 2019. Foto: Johan Nilsson/TT/NTB scanpix

Det svenske nyhetsbyrået TT har gjort en undersøkelse blant svenske kommuner som viser at selv mindre steder som Karlstad og Motala opplever gjenger som rekrutterer barn helt ned i 6. klasse. Barna slipper ikke ut uten at foreldrene betaler en klekkelig sum.

Barn ned i niårsalderen fanges opp av kriminelle gjenger i Sverige og må betale store pengesummer for å forlate dem, viser ny undersøkelse.

Nyhetsbyrået TT har bedt sosialtjenestene i alle landets kommuner beskrive hvordan unge barn rekrutteres til kriminelle gjenger. Svarene de har fått, viser at barn ned i niårsalderen rekrutteres, og at sosialtjenesten sliter med å få barna til å bryte med gjengene.

Offentligheten kjenner til at storbyene sliter med gjenger og barn. Men det alarmerende er at selv mindre steder opplever at gjengene er kommet til deres område, og de forandrer omgivelsene.

TT har fått svar fra 62 prosent av kommunene. 14 prosent av dem svarer at de sliter med at barn under 18 år er i kriminelle gjenger. Flere kommuner som tidligere ikke slet med barnekriminalitet, melder at situasjonen har endret seg.

Det gjelder ikke bare i storbyene, også sosialtjenesten i for eksempel Motala, Skövde, Uddevalla, Karlstad og Borlänge melder om lignende problemer.

– Vi har tidligere ikke hatt noen gjengrelatert problematikk blant de yngste. Men nå ser vi at en gjeng har kommet til vår kommune, noe som bekymrer oss veldig, sier Thereze Lundborg, enhetssjef i Kalmar kommune.

– Ingen våger å tyste på gjengen, en del er så unge at de går i 6. klasse, sier hun.

Gjengene nekter å gi slipp på barna. De kan brukes til å utføre handlinger uten særlig risiko for å bli tatt og er beskyttet av sin lave alder. I prosessen blir de herdet av brutaliteten, som er blitt stadig grovere. Hvis barna har med penger hjem, er det ikke sikkert at foreldrene er motivert til å betale.

 

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.