Hviterusslands president Alexander Lukashenko. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix 

EU vil ikke anerkjenne Aleksandr Lukasjenko som Hviterusslands president fordi valget og innsettelsen mangler legitimitet, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Lukasjenko ble onsdag tatt i ed som president, halvannen måned etter valget. Seremonien ble holdt hemmelig helt fram til eden var avlagt.

– EU anerkjenner ikke de forfalskede resultatene. På dette grunnlaget mangler den såkalte innsettelsen 23. september 2020 og det nye mandatet som Aleksandr Lukasjenko krever, legitimitet, sier Borrell.

Heller ikke USA anerkjenner ham som president.

Lukasjenko fnyser av de vestlige reaksjonene.

– De skriker at de ikke anerkjenner oss, sa han på et møte med Kinas ambassadør Cui Qiming i Minsk.

– Vi har aldri bedt noen om å anerkjenne eller ikke anerkjenne våre valg, eller å anerkjenne legitimiteten til en gjenvalgt leder eller ikke, sier han videre.

Titusener av hviterussere har demonstrert mot det offisielle valgresultatet, som viste at Lukasjenko vant valget med 80 prosent.

Protestene er slått ned med hard hånd. Etter seremonien onsdag er ytterligere 364 personer pågrepet for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner, ifølge det hviterussiske innenriksdepartementet. Av dem er 252 personer pågrepet i hovedstaden Minsk.

Departementet oppgir at det onsdag ble registrert 59 ulike protester med anslagsvis 5.000 deltakere i ulike deler av landet.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.