Tor Mikkel Wara ble utsatt for et umenneskelig press da PST gikk ut med at de mistenkte hans samboer for å stå bak angrepene på boligen og bilen. Nå må han også forklare seg som vitne mot henne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Laila Anita Bertheussen står tiltalt for forbrytelser mot demokratiet. En av de angrepne var hennes egen samboer, Tor Mikkel Wara, som da var justisminister. Påtalemyndighetens tiltale reiser en rekke spørsmål om hvor Norge er på vei.

Ut fra menneskelige hensyn burde saken vært behandlet skånsomt. Den rammer ikke bare Bertheussen, men også hennes samboer.

VG hadde for en uke siden en dybdeartikkel om saken, tydelig basert på lekkasjer fra politiet. Her ble saken brettet ut.

Det som slår en, er den totale mangel på empati. Et samfunn som ellers fremhever empati som den viktigste egenskapen, behandler handlinger som fremstår irrasjonelle med et alvor som ellers kun forbeholdes terror.

Da tilfellene av hærverk mot Waras bolig og bil ble flere og flere, oppsto rykter om at det kunne være hans samboer som sto bak. Når samboeren til justisministeren eventuelt begår slike handlinger, spiller hun hasard med hans embete og parets sosiale status. Det er ikke en normal persons handlinger. Likevel har ikke politiet og påtalemakten eller pressen på noe tidspunkt manet til besinnelse.

«Angrep på demokratiet» er i terrorklassen. Med den tiltalen skiller påtalemakten mellom Wara som menneske og samboer og hans rolle som justisminister. Den tar ikke hensyn til at de rammer ham som menneske. Ifølge VG er paret fremdeles sammen.

Wara skal vitne 17. september. Han skal altså vitne mot sin egen samboer.

Da statsadvokatene Inga Bejer Engh og kollega Svein Holden holdt sin første pressekonferanse om Breivik og fortalte hvor gal han var, reagerte journalistene med vantro. Skulle han ikke stilles for retten? Inga Bejer Engh svarte: – Vi stiller ikke syke mennesker for retten i dette landet. Det har vi ikke gjort på flere hundre år.

Som kjent var det et svar som norske makthavere ikke fant seg i. Det tok en uke, så var beslutningen reversert, og det ble bestilt en ny judisiell observasjon.

Nå stiller vi syke mennesker for retten og behandler dem som terrorister.

Alvorlighetsgraden i Bertheussens påståtte handlinger står ikke i forhold til tiltalen. De var av symbolsk karakter. Men hun kan ha krenket statens representanter.

Aktoratet bryr seg ikke om at de rammer politikere som politisk ville ha store problemer med å godta en slik tolkning. Aktoratet bryr seg heller ikke om at de hiver tiltaltes samboer under bussen.

Det tas ikke menneskelige hensyn.

 

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.