Ivar Arpi, lederskribent i Svenska Dagbladet. Foto: Skjermdump fra Facebook.

En av Sveriges mest kjente lederskribenter, Ivar Arpi i Svenska Dagbladet, publiserte en kort, men dyster og megetsigende status på Facebook:

 

Hvor skal vi bo? Hvor skal vi flytte? Fins det noe sted å reise til? Spørsmål som dette stilles oftere og oftere i min omgangskrets av småbarnfamilier. Følelsen av utrygghet sprer seg, og det er ingen lys i sikte. Hvilken framtid har barna våre?

I Norge har vi hatt stor utflytting av innfødte barnefamilier i Groruddalen. I en rekke grunnskoler har minoritetsbarn, en stor andel med fremmedkulturell identitet og verdisett, havnet i klar majoritet.

Mange barnefamilier har funnet trygge, nye lokalsamfunn utenfor Oslo-området, i Akershus, Vestfold eller sør i Hedmark. Men så lenge titusenvis av innvandrere, asylsøkere og familiegjenforente kommer hvert år, vil flere og flere områder føles utrygge og fremmede.

Sverige har kommet lenger enn Norge i prosessen med å avvikle seg selv som nasjonalstat. Spørsmålet stilles derfor enda mer radikalt og frustrert: Finnes det overhodet noe sted å slå seg ned for en vanlig, trygghetssøkende småbarnsfamilie?

Kjøp Klanen her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!