Trippeldrapsmannen Fouad Saleh sammen med sin advokat i retten. Foto: Sven Lindwall / Expressen

Han begikk tre drap på seks uker – drap som rystet Sverige. Da han søkte permisjon fra fengselet for å spise hamburger fikk han ja.

I 2017 skjøt Fouad Saleh – kjent som den skrattande mördaren – ihjel en mann (25), seks uker senere oppsøkte og drepte han et øyenvitne og hans kone.

Document skrev om drapene i november: Sverige. Undergangsvisjoner.

25-åringen hadde blitt skutt flere ganger i en garasje i Sundbyberg, men klarte å flykte.

Fra sin altan observerte 39-åringen flere unge menn som sprang etter den flyktende mannen. Han gjenkjente flere av dem.

25-åringen fikk stoppet en bil og ble kjørt mot Karolinska sjukhuset. Mennene fulgte etter. Etter en biljakt innhentet de ham like utenfor sykehuset.

Der skjøt de ham igjen, i hodet, med minst to forskjellige våpen, ifølge politiet. 25-åringen døde på sykehuset.

39-åringen pekte ut mennene for politiet.

Mannen visste for mye. Han hadde sett seg lei på forfallet i nabolaget, og da han observerte en voldshendelse som senere endte med drap, meldte han seg for politiet som øyenvitne. Men han fikk ingen beskyttelse.

Seks uker senere ble både han og hans kone drept på ytterst bestialsk vis.

Fouad Saleh – den skrattande mördaren. Foto: politiet

Coronapandemien har medført et strengere regime når det gjelder permisjoner for fengselsinnsatte i Sverige. Siden 12. mars er det stort sett kun innvilget «absolutt nødvendige» permisjoner, ifølge fengselsmyndigheten.

En av mange som ble nektet permisjon er Kim Eriksson Sirawan (39) som soner en lengre dom for narkotika.

Han hadde søkt om å få «besöka natur och skog, långt från andra levande varelser», ifølge dokumenter Aftonbladet har lest. Han sa seg også villig til å bruke munnbind.

Han begrunnet sin søknad med at han har stort behov for langvarig sosial tilpasning og kontinuerlige permisjoner for å motvirke sin institusjonsskade. Det ble avslag. Fra vedtaket:

«Med hänsyn till tillgängliga resurser och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det i dagsläget inte möjligt att genomföra den sökta permissionen på ett sätt som är säkert från smittskyddssynpunkt».

Samme dag, 18. juli, innvilget Hall-fengselet en søknad om permisjon fra trippelmorderen Fouad Saleh.

Grunnen? Han ville «äta hamburgare, köpa skor och promenera i en park». I vedtaket skriver fengselet at permisjonen innvilges «med försiktighetsåtgärder som medföljande personal bestämmer».

Kriminalvården hevder vedtaket er et unntak.

– De undantagen bygger på en bedömning av behovet. Och behovet följer ju med en klient och vilket läge den klienten befinner sig i, säger Kriminalvårdens pressekreterare Ulf Mossberg till Aftonbladet.

Samhällsnytt kommenterer syrlig:

Klienten, fången alltså, som för två år sedan mördade tre personer och skrattade i domstolen, har enligt Mossberg ett större behov av hamburgare och nya skor än en man som suttit inlåst i tio år har av en skogspromenad.

 

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.