Anette Trettebergstuen. Arbeiderpartiet. Foto: © Mimsy Møller / Samfoto/Scanpix

Arbeiderpartets Annette Trettebergstuen reagerer på at kulturminister Abid Raja går offentlig ut og refser Petter Northug for å være et dårlig eksempel når han nettopp er tatt av politiet.Hun mener Northug har nok som det er om ikke kulturministeren skal blande seg inn.

– Den linken han setter mellom idretten og Northug, og at hans handlinger skader idrettens omdømme, er problematisk, sier Trettebergstuen til NTB. Hun er Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson.

Northug ble stoppet av politiet da han kjørte i 168 km på E6. Hjemme hos ham fant de kokain. Northug la seg flat på sosiale medier. Det er ikke første gang Northug havner i problemer med politiet pga kjøring, men det er første gang han er innblandet i narkotika.

Flere gikk ut og kritiserte Northug fordi de mener han har et særlig ansvar som rollemodell. En av dem var kulturministeren.

Raja sa til NTB lørdag at Northug ikke er den rollemodellen han bør være.

– Det er tusenvis av barn og unge som ser opp til ham, og dermed er han med på å svekke omdømmet til idretten, sa han.

Dette synes ikke Trettebergstuen noe om.

– Ja, han er et forbilde for mange, men det at han har gjort noe ulovlig har ingenting med idretten å gjøre.

Hun reagerer også på at en sparker en som ligger nede.

– At en med så mye makt går så hardt ut er lite stilig, sier hun. (NTB)

Nyheten om Northug som ble tatt for kokain ble slått stort opp også i svenske aviser. Northug er godt stoff.

Northug har vært noe av en publikumsyndling. Folk liker hans direkte stil og han har ikke lagt skjul på at han har slitt. Det har gitt ham sympati.

Trettebergstuen signaliserer at det får være måte på moralisering overfor en person som har mer enn nok om han ikke også skal få høre at han er en dårlig rollemodell. Northug greier nok bebreide seg selv om han ikke skal ha Raja til å sitte på nakken sin.

Advokaten reagerer også

Også Northugs advokat reagerer på at kulturministeren kommenterer en sak som er under etterforskning.

I et intervju med VG er Northugs advokat Halvard Helle kritisk til ministerens uttalelser.

– Det er et viktig rettsprinsipp at regjeringspolitikere ikke kommenterer en pågående straffesak, sier han til avisen.

Helle vil ikke utdype ytterligere. Raja avviser på sin side kritikken.

– Jeg har ikke kommentert straffesaken, det har jeg vært tydelig på i alle intervjuer at den vil gå sin gang, og politiet må få gjøre jobben sin. Samtidig har jeg vært klar på at loven er lik for alle, også for Petter Northug. Vi er alle glad i sportsmannen Petter, og samtidig må alle rollemodeller være sitt ansvar bevisst, sier statsråden til VG. (NTB)

Men ved å gå offentlig ut og sette Northug i gapestokk gir kulturministeren ham en ekstrastraff.

I neste omgang går Raja over til å klandre Northug fordi han utnytter fattige bønder i Bolivia og bidrar til nedhogging av regnskogen. Det virker søkt.

Raja, som jobbet som advokat før han ble politiker, mener det er ekstra ille at kokain er innblandet i saken.

– På generelt grunnlag vil jeg si tre ting om de som bruker kokain: For det første er man med på å støtte de kriminelle, narkotikakartellene i Sør-Amerika, som dreper veldig mange mennesker. For det andre er det fattige bønder som blir tvunget til å jobbe på disse plantasjene, under slavelignende forhold. Og for det tredje så bidrar det til å hogge ned regnskogen, sier Raja. (NTB)

Det er vanskelig å avgjøre om det er kulturministeren eller juristen  som snakker. Northug er ansvarlig for alt dette fordi han hadde noen gram kokain hjemme? Dette må være et nytt straffeansvar kulturministeren innfører. Et totalansvar. Kunne det være en idé å innføre det også i politikken?

Raja tok også på seg presterollen og vurderte om Northug kan få tilgivelse.

Raja mener tiden ikke er inne for å vurdere om Northug igjen kan bli tilgitt.

– Det å tilgi noen, det er noe helt annet enn at man skal stå til ansvar for sine handlinger. Alle som har gjort opp for seg, kan fortjene tilgivelse i neste runde. Men vi er ikke kommet dit ennå. Først må vi bli kjent med hva saken faktisk handler om. Det kan godt tenkes at det kan være rom for tilgivelse når det strafferettslige er avsluttet, sier Raja. (NTB)

Her høres det ut som om Raja er politiadvokat i saken.

Her har kulturministeren beveget seg langt utenfor sitt ansvarsområde.Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.