Filippinenes president Rodrigo Duterte tok imot nordmannen Kjartan Sekkingstad i september 2016, etter han ble løslatt etter ett års fangenskap hos islamistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene. Foto: Stringer / NTB scanpix

Opprørslederen som skal ha trukket trådene da norske Kjartan Sekkingstad ble bortført på Filippinene, Anduljihad Susukan, har overgitt seg.

Susukan har vært en sentral leder i islamistgruppa Abu Sayyaf i Sulu-provinsen helt sør på Filippinene og har vært etterlyst for minst 23 drap, seks drapsforsøk og fem kidnappinger.

Regjeringsstyrkene på Filippinene har jaktet på ham i flere år, og fredag ble det kjent at han har overgitt seg etter å ha blitt såret i kamp.

Drap og kidnappinger
Ifølge filippinske myndigheter har Susukan og hans menn stått bak en rekke kidnappinger og angrep mot turister på øya Borneo i nabolandet Malaysia, blant dem bortføringen av en malaysisk mann som ble halshogd i 2015.

Susukan var også delaktig i bortføringen av norske Kjartan Sekkingstad, de to canadierne Robert Hall og John Ridsdel og Halls filippinske kjæreste Marites Flor fra et feriested på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør på Filippinene i september 2015.

Halshogd
Norske, canadiske og filippinske myndigheter avslo Abu Sayyafs krav om løsepenger, og de to canadierne ble senere funnet halshogd.

Sekkingstad ble frigitt etter ett år i fangenskap, angivelig etter at familien til hans avdøde filippinske kone hadde betalt løsepenger.

Abu Sayyaf hevdet å ha mottatt et beløp tilsvarende 5 millioner kroner for nordmannen.

Finansierte
Ifølge filippinske sikkerhetskilder var Susukan med på å finansiere bortføringen av Sekkingstad og de tre andre, mens det var en annen Abu Sayyaf-opprører, Ben Yadah, som drepte de to canadierne. Han er fortsatt på frifot.

Susukan overga seg etter å ha blitt såret i kamp med regjeringsstyrker i Sulu-provinsen. Han ble først antatt drept, men har nå dukket opp hos en annen opprørsgruppe som har inngått fredsavtale med myndighetene i Manila.

Opprørsgruppens leder Nur Misuari fløy Susukan til president Rodrigo Dutertes hjemby Davao, der han ifølge Filippinenes politisjef Archie Gamboa ble overlatt til politiet.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.