Nytt

Kjartan Sekkingstad unngikk skjebnen til canadierne John Ridsdel og Robert Hall. Abu Sayyaf lot ham gå. Ifølge en politilogg TV2 har sett skal jihadistene ha fått 5,2 millioner NOK i løsepenger.

Offisielt betaler ikke Norge løsepenger til terrorister, men man lar det forbli usagt at penger kan gå via tredjepart.

Abu Sayyaf er tilsluttet IS og praktiserer samme sadistiske, bestialske metoder. Det fikk de to canadierne erfare. Sekkingstad ble tvunget til å være vitne til halshuggingene. Det er en del av propagandaen at bestialiteten skal offentliggjøres.

Det er ellers et poeng at Norge har måttet forholde seg til den nye filippinske presidenten, Duterte, som ikke akkurat har noe menneskerettsrulleblad å være stolt av. Dutarte har henrettet flere tusen narkolangere, virkelige eller innbilte, i utenomrettslige drap. Duterte gjør det han lovet før valget: Å fjerne narkoindustrien med alle midler.

– Det har først og fremst vært spørsmål om hvordan vi kunne bidra til at Sekkingstad kunne bli satt fri. Jeg har hatt mange samtaler med den nye fredsministeren og med president Duterte. Vi samarbeidet også godt med den forrige presidenten, Aquino, sier han.

Henrettelsene er blitt en belastning for forholdet til USA. Likevel er det ham Sekkingstad kan takke for sin frihet.

Duterte er brutal, men Abu Sayyaf er brutalere.

Jihadistene er del av det globale IS-nettverket.

Man burde reflektere over at jihadister angriper minst to steder i USA på samme dag, og at de slipper et norsk gissel på Filippinene. Krigen er global.

For ikke lenge siden eksploderte flere rørbomber i Thailands turistområder. Observatører trodde ikke det var islamistgeriljaen i sør, siden det var i turiststrøkene. Men etterforskning har vist at det var islamistene. Mediene burde legge større vekt på jihadistene. De beveger seg mer og mer inn i områder hvor turister og reisende oppholder seg.

 

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/filippinene/boerge-brende-om-sekkingstad-det-har-vaert-komplisert/a/23797281/